Sunn mat

Gresskar og Halloween

To utskårne gresskar til Halloween

Har du skaffet deg et gresskar til feiringen? De flekker tenner til oss fra alle kanter, gresskarene. Vi går mørkere tider i møte, og mange tar opp den amerikanske tradisjonen med Halloween, spøkelser og, ikke minst, gresskar.

Halloween, eller Allehelgensdag

Opprinnelig er Halloween en gammel, keltisk feiring av de døde. Dagen for feiringen var 1. november, den første dagen i det nye året for kelterne. De trodde at de dødes ånder kom tilbake natten før feiringen. Feiringen spredte seg i hele Europa, og det ble vanlig å skjære skumle fjes i kålrot, tenne lys inni og håpe at onde ånder ble skremt vekk. Irene bragte skikken med seg til USA, og der har den slått rot. Men grønnsaken ble byttet ut på veien.

Gresskarets historie

Gresskaret kommer fra området rundt Sentral-Amerika. Indianerne i Amerika har brukt gresskar som basismatvare, på linje med våre poteter. Nybyggerne likte gresskaret, og snart var en rekke tradisjonelle retter utviklet: Desserter, supper og stuinger. Faktisk var den første gresskarpaien et uthulet gresskar fylt med melk, honning og krydder, og så stekt.

Næringsverdi

Fra tidlig av har gresskar vært prøvet som naturmedisin mot fregner, som motgift mot slangebitt og mot prostatakreft.

Gresskar inneholder en god del vitamin A (betakaroten, det oransjerøde fargestoffet) og kalium. Det er også mye fiber i gresskaret. Gresskar er med andre ord sunt helt til du tilsetter de andre ingrediensene som hører med i paien, muffinsene eller gresskar-ostekake!

Hvis du vil hive deg på Halloween-feiringen, kan du prøve disse:

Gresskarmuffins

24 stk, store

  • 2,5 dl fersk eller hermetisk gresskar
  • 8,5 dl hvetemel
  • 2,5 dl sukker
  • 2 egg
  • 3 dl melk
  • 0,5 dl mykt smør eller margarin
  • 2,5 dl rosiner
  • 4 ts bakepulver
  • 0,5 ts kanel
  • 0,5 ts muskatnøtt, revet
  • 0,5 ts salt

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 200 grader. Fordel muffinsformene på bakeplaten. Rør smør og sukker luftig. Rør inn gresskar og egg. Bland rosinene med 1,25 dl hvetemel. Sikt resten av melet sammen med krydder, salt og bakepulver. Hell melken oppi gresskarblandingen, og rør forsiktig inn melblandingen. Ha i rosinene til sist. Fyll muffinsformene 2/3 fulle. Stekes i 20-25 minutter, midt i ovnen.

God Allehelgensaften!

Du vil kanskje også like

Ingen Kommentarer

Legg igjen en Kommentar