Sunne og skjønne oppskrifter

Grønnsakspai med grov bunn

Nystekt grønnsakspai på rist

Grønnsakspai har blitt et ledd i mitt ønske om å leve litt enklere. Jeg har begynt å bake mine egne paier heller enn å kjøpe fryste varianter i dyre dommer. Det herlige er at da kan jeg lage dem akkurat som jeg vil – grønnere, grovere og sunnere. Og ikke minst mer smakfulle!

Det er utrolig enkelt å kaste en fryst pai inn i ovnen en sen aften, kanskje etter trening eller yoga. Middagen er klar på fem minutter, og den tiden kan du bruke på å lage en salat. Og nå som jeg lager paiene selv, kan jeg også få brukt opp litt rester av grønnsaker, fløteskvetter og så videre. Helt herlig! Jeg har også funnet noen fine papir-paiformer i butikken. De har litt høyere kanter enn de små porsjons-paiformene jeg har i metall, og det betyr at jeg kan fylle dem med enda mer mat. Det supre er at det også går helt fint å gjenbruke paiformene i papir. Og det er jo bra for miljøet.

Grønnsakspai med flere variasjonsmuligheter

Lag gjerne flere paier på en gang (doble oppskriften!), frys ned – og vips, så står maten på bordet når det haster som mest. Her er noen gode smakskombinasjoner:

  • Brokkoli og parmesan
  • Søtpotet og blåmuggost
  • Stekt sopp, sellerirot og revet gulrot
  • Aubergine, squash og soltørket tomat
  • Pastinakk og potet

Grønnsakspai med grov bunn

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 2
Prep Time: 1 t 15 min Cooking Time: 15 min Total Time: 1 t 30 min

Denne oppskriften er nok til to porsjonspaier på ca. 10-12 cm eller en større på ca. 22 cm.

Ingredients

  • Deig:
  • 100 g havremel
  • 100 g fibramel eller sammalt hvete
  • 0,5 ts salt
  • 100 g myk margarin eller smør
  • 2 ss sitronsaft
  • Fyll:
  • 3 egg
  • 3 dl matfløte
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts malt muskatnøtt
  • 2 dl revet gulost
  • 3-4 dl grønnsaker etter eget ønske, ferdig renset, evt forvellet eller stekt

Instructions

1

Deig:

2

Bland mel og salt.

3

Smuldre i margarinen.

4

Kna inn sitronsaften.

5

Samle deigen til en fast kule og sett den tildekket i kjøleskapet i en time. Imens lager du fyllet.

6

Fyll:

7

Rør sammen egg, fløte, bakepulver, salt og muskatnøtt. Sett til side.

8

Riv gulosten og sett til side.

9

Klargjør grønnsakene, se tips til variasjoner i artikkelen over. Sett til side.

10

Paiene:

11

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

12

Del deigen i to og ha den over i to porsjonsformer. Bruk fingrene og trykk deigen godt ut og opp langs kanten. Et jevnt deiglag sikrer en fin pai! Se bilde under.

13

Prikk forsiktig i paideigen med en gaffel, ikke helt igjennom. Slik slipper litt luft ut under stekingen, mens du ikke lager så store hull at fyllet renner ut.

14

Stek paiskallene uten fyll midt i ovnen i 15-20 minutter.

15

Avkjøl paiskallet noe før du har i grønnsakene. Se bilde under.

16

Hell over eggeblandingen.

17

Topp med revet gulost.

18

Stek paiene midt i ovnen i 20-25 minutter, eller til fyllet har stivnet men fortsatt disser ørlite om du legger fingeren midt på paien.

19

Server lunken eller kald.

20

Frys paien i tett plastpose - den holder i mange uker siden den ikke har kjøtt i seg.

Paideig til grønnsakspai i papirform

Fordel deigen i formene og bruk fingrene til å klemme den ut

Grønnsakspai i tre stadier

Grønnsakspai i tre stadier

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply