Sunne og skjønne oppskrifter

Grov honningkake med glasur

Da jeg var liten, kjøpte vi innimellom en nederlandsk honningkake i butikken. Den var firkantet som en liters melkekartong, og den lå på en papplate, pakket inn i cellofan. Den hadde noen hull her og der, som en jarlsbergost, og inni hullene lå det litt ekstra honning.

Kaken finnes ikke i butikken lenger, og siden den forsvant har jeg vært på jakt etter noe som kan tilsvare den.

Og nå har jeg funnet frem til en honningkake som i alle fall kan måle seg med smaken fra barndommens kake! Hullene får være. Og jeg har laget den grov, for da trenger jeg bare ett stykke.

Litt om honning, nektaren i honningkake

Honning er et rent naturprodukt, frembrakt av flittige små honningbier. Vi mennesker har elsket honning i årtusener, og satt liv og helse på spill for å få tak i honning fra iltre bier. Honning lages av blomsternektar, og hvilke blomster biene har «beitet» på, bestemmer hvilken smak honningen får. Men det påvirker også næringsinnholdet i honningen. Rå honning som ikke har vært varmebehandlet og renset, inneholder små mengder propolis – et helsebringende stoff som dreper sopp, bakterier og virus. Rå honning inneholder også en del syrer som ser ut til å ha kreftforebyggende effekt.

Flytende alternativer til honning (for deg som har pollenallergi, for eksempel) er sirup, sukrinsirup, agavesirup og daddelsirup.

Men i hovedsak er honning et sukkerprodukt, så vi skal ikke tylle i oss store mengder. Heller nyte passe mengder i gode kaker! Og her er oppskriften.

Grov honningkake med honningglasur

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

En saftig og deilig honningkake bakt med grovt mel. Holder seg godt - om du klarer å la være å spise den opp på 1-2-3!

Ingredients

  • 170 g flytende honning
  • 140 g smør
  • 85 g brunt sukker
  • 1 ss vann
  • 2 egg, sammenrørte
  • 100 g hvetemel
  • 100 g fibramel
  • 2 ts bakepulver
  • Til glasuren:
  • 60 g melis
  • 1 ss flytende honning
  • 2-3 ts vann

Instructions

1

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Smør en 18 cm rund springkakeform.

2

Ha honning, smør, sukker og vann i en gryte og varm på lav varme til alt er smeltet.

3

Trekk gryten av varmen og rør inn egg, mel og bakepulver.

4

Ha røren i formen og stek i 40-45 minutter eller til kaken er fjærende når du tar på den, og har krøpet litt sammen fra veggene i formen.

5

Mens kaken steker, lager du glasuren. Ha glasuren over kaken mens den enda er varm. Server lunken til avkjølt.

Saftig honningkake med glasur

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply