Da jeg var liten, kjøpte vi innimellom en nederlandsk honningkake i butikken. Den var firkantet som en liters melkekartong, og den lå på en papplate, pakket inn i cellofan. Den hadde noen hull her og der, som en jarlsbergost, og inni hullene lå det litt ekstra honning.
Kaken finnes ikke i butikken lenger, og siden den forsvant har jeg vært på jakt etter noe som kan tilsvare den.
Og nå har jeg funnet frem til en honningkake som i alle fall kan måle seg med smaken fra barndommens kake! Hullene får være. Og jeg har laget den grov, for da trenger jeg bare ett stykke.
Litt om honning, nektaren i honningkake
Honning er et rent naturprodukt, frembrakt av flittige små honningbier. Vi mennesker har elsket honning i årtusener, og satt liv og helse på spill for å få tak i honning fra iltre bier. Honning lages av blomsternektar, og hvilke blomster biene har «beitet» på, bestemmer hvilken smak honningen får. Men det påvirker også næringsinnholdet i honningen. Rå honning som ikke har vært varmebehandlet og renset, inneholder små mengder propolis – et helsebringende stoff som dreper sopp, bakterier og virus. Rå honning inneholder også en del syrer som ser ut til å ha kreftforebyggende effekt.
Flytende alternativer til honning (for deg som har pollenallergi, for eksempel) er sirup, sukrinsirup, agavesirup og daddelsirup.
Men i hovedsak er honning et sukkerprodukt, så vi skal ikke tylle i oss store mengder. Heller nyte passe mengder i gode kaker! Og her er oppskriften.
En saftig og deilig honningkake bakt med grovt mel. Holder seg godt - om du klarer å la være å spise den opp på 1-2-3! Forvarm stekeovnen til 180 grader. Smør en 18 cm rund springkakeform. Ha honning, smør, sukker og vann i en gryte og varm på lav varme til alt er smeltet. Trekk gryten av varmen og rør inn egg, mel og bakepulver. Ha røren i formen og stek i 40-45 minutter eller til kaken er fjærende når du tar på den, og har krøpet litt sammen fra veggene i formen. Mens kaken steker, lager du glasuren. Ha glasuren over kaken mens den enda er varm. Server lunken til avkjølt.Grov honningkake med honningglasur
Ingredients
Instructions
No Comments