Sunne og skjønne oppskrifter

Brownies med banan

Om du er som meg, er du ekstra svak for en saftig, seig brownie. Men om den i tillegg er full av grovt mel og søtet med banan – ja, da er den vel nesten for god til å være sann?

Historien bak brownies

Legenden sier at det var Bertha Palmer, en fremtredende sosialist i Chicago, som i 1893 ba sin konditor om å lage en dessert som var egnet for damer som deltok på Chicago World’s Columbian Exposition. Bestillingen lød på «en kakelignende konfekt, mindre enn et stykke kake, som kunne legges ved en innpakket lunsj». Resultatet ble Palmer House Brownie med valnøtter og en aprikosglasur.

Navnet brownie henspeilet ikke på sjokolade, men på den tykke, brune melassesirupen som var i kaken.

Det var først i 1907 at brownien ble godt etablert i en gjenkjennelig form. Da finner vi den i Lowney’s Cook Book av Maria Willet Howard. Her brukes Maria Howard et ekstra egg i røren og et lag med sjokolade, noe som ga en fyldigere, mer «fudgey» kake.

Banan i brownies?

Selv om en vanlig brownie er helt fantastisk, så går det an å gjøre den enda mer fantastisk ved å bytte ut noen ingredienser. Resultatet er en like fudgey, like saftig, men mye sunnere kake. Ikke det at du skal spise hele greia sevl (selv om det er fullt forståelig om du får lyst!), men at hver bit du tar, er næringsrik, ikke bare kaloririk.

Derfor finner du banan i brownien min. Det gir naturlig sødme og minsker behovet for mye sukker. Jeg bruker også grovt mel. Dette betyr et kakestykke som gir mer fiber – og dermed er bra for tarmfloraen, immunforsvaret og fordøyelsen. Bananen er rik på kalium som er bra for blodtrykket, og B6 som er bra for forbrenningen og energinivået.

Håper du blir ekstra fristet til å bake mine bananbrownies nå – for her er oppskriften!

Grove brownies med banan

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,71 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 12-16 stk

Bananer er naturlig rike på kalium – et mineral som virker væskebalanserende og senker blodtrykket. De inneholder også fiber, på samme måte som grovt mel gjør det. Kakao er en flott kilde til antioksidanter. Kaken er i tillegg eggfri – fint for de som er allergiske.

Ingredients

  • 2,5 dl hvetemel
  • 2,5 dl sammalt fint hvetemel
  • ¾ dl kakao
  • 1 ts natron
  • 2 ts vaniljesukker (eller 1 ts vaniljeekstrakt)
  • 1 ts salt
  • 220 g myk plantemargarin
  • 3 dl sukker (brunt eller hvitt)
  • 2 middels store bananer, modne, most
  • 100 g 70 % sjokolade, grovhakket

Instructions

1

Forvarm ovnen til 175 °C.

2

I en liten bolle blander du mel, kakao, natron, vaniljesukker og salt.

3

I en stor bolle blander du margarin og sukker til det er luftig. Tilsett most banan til smøret og rør godt.

4

Ha i melblandingen og rør godt. Ha i sjokoladebitene til slutt.

5

Smør en 22x22 cm form og ha røren i formen.

6

Stek nederst i ovnen i 25-30 minutter eller til en kakepinne er ”halvren” når du tester i midten av kaken. Ikke stek for lenge, dette skal være en nokså bløt browniekake.

7

Avkjøl før du kutter i 12-16 biter.

Notes

Gjør kakemåltidet enda mer nyttig ved å servere kakeskiven sammen med litt friske bananbiter. De holder seg fine i fargen om du vender dem i litt sitronvann før servering.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply