Sunne og skjønne oppskrifter

Grove rundstykker til lunsj

Nybakte rundstykker er noe av det beste jeg vet. Disse er enkle å lage, og det blir en passe liten porsjon.

Når det kommer gjester til lunsj, liker jeg å diske opp med rundstykker, scones eller annet bakverk som gjør «det vanlige pålegget» litt mer festlig.

Disse rundstykkene ble til i en slik situasjon. Jeg lukket øynene et sekund og tenkte meg om: Hva har jeg lyst på i dag?

Og svaret var at jeg ønsket 100 % grove rundstykker, men med et festlig preg. Noe som du ikke finner i frysedisken på Rema.

Gulrot

Jeg kikket i skap og skuffer og ble raskt enig med meg selv om at rundstykkene måtte ha gulrot i seg. Finrevet. Det gir sødme og vakre fargespetter.

(Og ikke minst – gulroten gir verdifullt vitamin A som ikke bare holder immunforsvaret i sjakk og regulerer celledeling, fra gulroten får vi også en gyllen farge i huden. Ja takk!)

Gresskarkjerner

Noe som knaser litt, eller gir tyggemotstand, trengte de også. Gresskarkjerner er supre i så måte, de er passe faste, men også vakkert grønne. De liver opp i et grovt rundstykke.

(Og gresskarkjerner er frø, så det betyr at de er rike på antioksidanter. Spesielt vitamin E. Dette vitaminet kalles også antialdringsvitaminet og kjærlighetsvitaminet, fordi det beskytter cellene mot for tidlig aldring og er viktig for kjærlighetslivet.)

Honning

Til slutt tenkte jeg at de ville bli ekstra gode om jeg rørte inn litt honning også. Vi har et nydelig beger med villhonning her fra Halden. Ravgul og tyktflytende. Den ble det.

(Honning inneholder mikroskopiske mengder av næringsstoffer (vitaminer og mineraler) ut over sukkeret, som det er mest av. Men det er så lite at det ikke har noen praktisk betydning for vitamin- og mineralinntaket vårt. Honningen er med for smakens skyld, og for å gi gjæren en puff.)

Og her er oppskriften:

Grove rundstykker med gulrot, gresskarkjerner og honning

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 8 stk

Ingredients

  • 150 g finmalt emmer
  • 350 g fibramel
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 1 stor ts salt
  • 1,5 gulrot, revet
  • 1 stor ss honning
  • 1 dl gresskarkjerner
  • Ca 2,5 dl melk/vann (jeg brukte bakemjølken fra Røros), reguler mengden ut fra hvor «tørt» melet er

Instructions

1

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Elt til en nokså fast deig.

2

Samle deigen til en kule, dekk til og sett til heving i minst 30 minutter på et lunt sted.

3

Elt deigen lett, del deigen i 8 og trill rundstykker.

4

Plasser rundstykkene med god avstand på et stekebrett. Dekk til og sett til heving i en time.

5

Stek midt i ovnen på 230 grader i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du dunker på undersiden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply