Sunne og skjønne oppskrifter

Gulkand – ayurvedisk rosesyltetøy

Noen oppskrifter er som små tidsmaskiner. Gulkand er en av dem. Dette søte, florale rosesyltetøyet har røtter i indisk tradisjon og ayurvedisk medisin, der det har blitt brukt i århundrer for å kjøle ned kroppen, støtte fordøyelsen og balansere følelser. Nå kan du lage det hjemme, i din egen vinduskarm, med bare noen håndfuller roseblader og litt tålmodighet.


En oppskrift som dufter av historie

Gulkand lages av roseblader og sukker – lagvis i et glass, som får stå i sollys i flere dager til blandingen forvandles til et tykt, mørkt og aromatisk syltetøy. Det er en prosess som føles nesten magisk i sin enkelhet. I India har gulkand blitt brukt både som delikatesse og som urtepreparat, spesielt i varme sesonger når kroppen trenger avkjøling og nervesystemet roer seg best med søtt og floralt.

Men selv om røttene ligger i øst, passer gulkand like godt inn i en norsk sommer. Her kan du bruke hageroser, nyperoser eller roser du finner på tur – så lenge de er usprøytede og har duft. Duft er nemlig en indikator på innholdet av de eteriske oljene og de virksomme plantestoffene vi er ute etter. Uten duft, ingen gulkand-magi.


Hvilke roser kan brukes?

Når du skal lage gulkand, bør du velge roser med sterk, søtlig duft. Jo mer duft, jo mer smak. Moderne rosesorter som ‘Gertrude Jekyll’, ‘Boscobel’, ‘Gabriel Oak’ og ‘Princess Anne’ (alle fra David Austin-serien) har god duft og egner seg godt i mat. Også nyperoser (Rosa rugosa og Rosa canina) er ypperlige – de vokser vilt langs stier og kysten, og blomstrer rikelig i juni og juli.

Husk: bruk bare roser du vet er usprøytet. Kjøpte roser er nesten alltid sprøytet med midler som ikke du bør spise.


Et prosjekt i sollys og sanselighet

Gulkand krever ikke koketid – bare sol, sukker og roseblader. Du legger alt lagvis i et rent glass, og lar det stå i vinduskarmen i 7–10 dager. Hver dag åpner du lokket og rører forsiktig. Etter hvert smelter sukkeret sammen med rosebladene, og fargen mørkner til rav. Smaken blir dyp og duftende, søt og lett parfymert – en liten skje er nok.

Du kan bruke det i yoghurt, på toast, som fyll i kjeks og kaker – eller rett og slett som en sanselig munnfull etter middag. Min favoritt: Nyt en skje før leggetid for å roe kropp og sinn.


Klar for å prøve selv?

Oppskriften finner du lenger ned i innlegget. Og vil du lære mer om hvordan du kan bruke spiselige blomster i mat, drikke og selvpleie? Da anbefaler jeg deg å ta en titt i boken min Blomster – en sanselig reise i blomsterkjøkkenets verden.

La rosen føre deg inn i en mykere kjøkkentradisjon. 🌹

Gulkand - ayurvedisk rosesyltetøy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dette syltetøyet gjør seg selv idet det fermenteres i vinduskarmen heller enn å kokes.

Ingredients

  • 2–3 dl friske rosenblader (duftende hageroser, usprøytede)
  • 1,5 dl uraffinert sukker eller rå honning (du kan justere mengden etter smak)
  • 1 ts rosevann (valgfritt, men gir ekstra aroma)
  • 1 ts knust kardemomme (valgfritt)
  • 1 liten klype salt (fremhever smaken)
  • Et rent glass med lokk

Instructions

1

Bruk helst mørkerosa eller røde hageroser som dufter godt. Plukk kun kronbladene, og sørg for at de er fri for jord og insekter.

2

Skyll dem forsiktig i kaldt vann og klapp dem tørre med et rent kjøkkenhåndkle.

3

I et rent syltetøyglass legger du først et lag roseblader, så et lag sukker (eller honning). Ha i kardemomme og rosevann underveis hvis du ønsker, og en liten klype salt. Fortsett lagvis til roseblader og sukker er brukt opp. Press lett ned underveis og sett på lokk.

4

Sett glasset lyst, gjerne i en solrik vinduskarm, i 7–10 dager. Rør forsiktig i det en gang om dagen med en ren skje. Sukkeret vil etter hvert smelte, og rosebladene blir myke og mørkere i fargen.

5

Når syltetøyet er ferdig, oppbevares det mørkt og kjølig, med tett lokk. Det holder seg i flere måneder i kjøleskap.


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply