Sunn mat

Gulost er bra for tennene

Er du en av dem som er svært glad i gulost, har du kanskje mindre hull i tennene enn andre på samme alder? I flere studier har det nemlig vist seg at gulost, cheddar og sveitserost har en beskyttende effekt mot karies.

Det er ikke helt klarlagt hvordan gulosten gjør dette, men mye tyder på at ostespising øker innholdet av kalsium i plakket (belegget) som er på tennene. Enten du spiser gulosten for seg eller i et blandet måltid, vil du oppnå en beskyttende effekt på tennene.

Flere andre teorier er også lansert for å forklare den positive anti-karieseffekten. Melkeproteinene ser ut til å kunne nøytralisere syrer i plakket, og ostespising kan stimulere utskillelsen av spytt. Osten ser også ut til å forhindre demineralisering av tannemaljen. I disse dager studerer forskerne også hvorvidt probiotiske bakterier i ost kan ta knekken på de kariesdannende bakteriene i munnhulen.

Ler mer om ost og hull i tennene her:

Kashket S, DePaola DP. Cheese consumption and the development and progression of dental caries. utr Rev. 2002 Apr;60(4):97-103.

Og her er min deilige paioppskrift med ost! Nyt den, og vit at det er bra for tennene.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply