Sunn mat

Har du en skikkelig irritabel tarm?

Illustrasjon kvinne med irritabel tarm og magesmerter på grønn bakgrunn

Irritabel tarm er en vanlig forstyrrelse i tarmene som gir kramper og smerter i magen, oppblåsthet, luft i magen og endringer i avføringen. Finn ut hva symptomene er – kanskje dette gjelder deg?

Mari forteller

«Det er egentlig de siste 4-5 årene at jeg har hatt skikkelige problemer med magen», sier Mari. Hun er på kaffebar med bestevenninnen og har nettopp avslått en duftende kanelbolle. Mari vet hva som skjer om hun spiser kanelbollen – den legger seg som en klump i magen, og så begynner boblingen. «Startet det da?» spør Sissel. «Jeg visste ikke at du slet med magen?»

Mari setter ned kaffekoppen og forteller. «Dette er jo ikke noe jeg akkurat går rundt og forteller i øst og vest, for egentlig skammer jeg meg. Jeg syns det er så pinlig at det rumler i magen, eller at jeg må på do midt i viktige møter, eller at jeg slipper en fis – eller fem – når jeg står og prater med noen. Du har sikkert merket at jeg ikke er så sosial av meg lenger. Magen styrer livet mitt, mer eller mindre.» Mari ser ned i koppen. «Det begynte for omtrent 15 år siden, da jeg var tidlig i 20-årene. Jeg fikk stadig oftere vondt i magen, den var oppblåst og jeg fikk løs mage rett som det var. Nå, de siste årene, har det virkelig økt på. Jeg merker det gjerne i forbindelse med måltider, så derfor står jeg over ganske mye mat, faktisk. Men jeg prøver å spise så sunt som mulig likevel, spesielt satser jeg på grønnsaker, frukt og grovt brød. For det er jo kjent for å holde magen i sjakk. Men det ser ikke ut til å virke.»

«Jeg syns du virker litt slapp også, jeg» sier Sissel. «Hva med å ta det opp med fastlegen?»

Tegn på at du kan ha irritabel tarm

Irritabel kan oppstå allerede i barndommen, men det er vanligere at symptomene gjør seg gjeldende i ung voksen alder. Bare unntaksvis opptrer tilstanden etter fylte 50 år. Noen sliter med forstoppelse, andre har diaré, og noen veksler mellom løs og hard mage. Ofte kan de som har irritabel tarm ha stor trang til å gå på do, uten at noe kommer ut.

Bare et fåtall av personer med irritabel tarm har alvorlige tegn og symptomer. Og heldigvis – uansett hvor plagsomme symptomene er, vil aldri irritabel tarm føre til betennelse i tarmslimhinnen, ei heller til økt risiko for tarmkreft, for eksempel. Et sunt og fornuftig kosthold, stressreduksjon og en sunn livsstil vil kunne holde plagene under kontroll for de fleste. Noen vil i tillegg ha behov for medisinering og rådgivning. Dette kan variere gjennom ulike perioder i livet, og de fleste opplever å ha gode dager og uker med jevne mellomrom.

Symptomer

Symptomene på irritabel tarm varierer fra person til person, og de kan ofte forveksles med symptomer på andre sykdommer. De vanligste symptomene er:

  • Smerter eller kramper i magen. Dette er gjerne det viktigste kriteriet for å stille diagnosen irritabel tarm. Smerten oppleves som et ubestemmelig ubehag i området under navlen. Smerten lettes dersom man går på do og tømmer tarmen godt. Smertene oppstår i hovedsak på dagtid.
  • Oppblåsthet. Det å føle seg oppblåst er vanlig ved irritabel tarm-syndrom, og ofte det som oppleves som verst. Utover dagen pleier oppblåstheten å øke, for så å roe seg ned og forsvinne i løpet av natten.
  • Luft i magen. Etter et måltid blir det gjerne mer luft i magen. Store måltider med mye tungt fordøyelige karbohydrater gir ekstra mye luft. Personer med irritabel tarm lager ikke unormalt mye gass, men de kjenner gassen bedre og har vanskeligere for å kvitte seg med den.
  • Diaré eller forstoppelse, eller begge deler vekselvis. Typen og mengden avføring varierer fra person til person, men de fleste veksler mellom hard og løs mage, og det kan være stor variasjon i hvor ofte man går på do og har avføring. Mange sliter også med å få noe ut når de er på do.
  • Slim og gass i avføringen. Om man kikker i doskålen etter et vellykket besøk på toalettet (og det bør man med jevne mellomrom gjøre), kan man se at avføringen kan være klebrig og slimete. Den kan også flyte fordi den er fylt av gass.
  • Andre symptomer. Mange som sliter med irritabel tarm har også smerter i muskler og ledd. Noen blir slitne og utmattede. Hvorfor irritabel tarm kan gi muskel- og leddplager og utmattethet vet ikke forskerne helt, men det skyldes sannsynligvis en felles mekanisme til grunn for både magesymptomene og de andre symptomene.

 

Til informasjon:

Dette er del 1 av 3 om irritabel tarm og FODMAP-dietten.

Den fantastiske illustrasjonen til denne saken har jeg fått av Serena Veslemøy Frati, som driver Kaffekatten Studio. Her er litt om henne:

Hi, I am Serena Veslemøy, a graphic designer with a passion for illustration and cooking. I was born and raised in Italy where I learned how to use two of the most useful tools: the wooden spoon and the pencil. Since then I have been cooking and writing and drawing uninterruptedly.

Nowadays I work from Ensjø, Oslo, in an office I share with the awesome guys at BASTA. I work with graphic design (identity/logodesign, packaging, layout, marketing material, posters, and much more) and illustration (editorial, for children, food-related, and more). Come by and say hello and have a damn good cup of coffee with me.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply