Sunne og skjønne oppskrifter

Havredrømmer – sprø, grove småkaker

Havredrømmer

Havredrømmer er garantert de sprøeste cookiene jeg noensinne har smakt. Og hemmeligheten ligger i en ingrediens vi ikke bruker så ofte. I tillegg er de veganske – supert for de som ikke spiser egg og melk!

Har du hørt om de svenske småkakene som kalles skrädmjölsdrömmar? Det hadde ikke jeg heller, før jeg så et spørreprogram på tv. Programlederen var i Värmland midt i Sverige, og der var det tradisjon for å bake disse drømmene, av et spesielt mel.

Jeg slo opp på Wikipedia, for skrädmjöl hadde jeg ikke peiling på hva var.

«Kama (skrädmjöl) er en bestanddel typisk for det estiske kjøkken,» kunne Wikipedia fortelle meg. «Den er også kjent i Finland, men heter talkkuna der. Det er en blanding av røstet bygg-, rug-, havre-, erte- og bønnemel. Blandingen varierer fra sted til sted.»

Dette hørtes da både mystisk og uoverkommelig ut. Så jeg lette litt mer, og fant ut at svensk skrädmjöl «bare» består av ristet havre. Vanlig havremel kunne brukes som erstatning, sto det videre.

Jeg vet imidlertid at havregryn er varmvalsede – litt nærmere ristet, kan vi si, så jeg lagde mitt eget, grovmalte havremel av gryn. Enkelt og greit! Og veldig smakfullt.

Sprøhetens hemmelighet

Ingrediensen som gjør at havredrømmene er så sprø, er hjortetakksalt, eller hornsalt. Det river i nesen når du rører det inn i deigen, og om du (som jeg!) liker å smake på deigen, så får du kanskje litt tårer i øynene. Perfekt!

Hjortetakksalt er et hevemiddel som før ble laget av hjortehorn. Det kjemiske navnet er ammoniumbikarbonat. Hornsaltet blir til tre ulike gasser når det varmes opp: karbondioksid, vanndamp og ammoniakkgass.  Dette hevemiddelet er fint å bruke i fete deiger uten vann, fordi det gir mange små bobler og dermed ekstra sprø og porøse kaker.

Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på nettet, men brukte fremgangsmåten jeg hadde sett de bruke på tv. Og hjemmelaget, 100 % grovt mel. Og resultatet er fullstendig til å spise  opp – bokstavelig talt.

Og her er oppskriften:

Havredrømmer

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 16 stk

16 himmelsk sprø, grove og veganske småkaker du kan skjemme deg bort med når som helst.

Ingredients

  • 160 g myk plantemargarin
  • 2 dl sukker
  • 3 dl hjemmelaget havremel*
  • 2 dl hvetemel
  • 1,5 ts hjortetakksalt
  • 2 ts vaniljesukker

Instructions

1

Ha alle ingrediensene i en bolle og elt til en deig.

2

Samle deigen til en kule, dekk til og sett deigen kjølig i minst to, gjerne 12, timer.

3

Ta deigen frem. Forvarm stekeovnen til 160 grader.

4

Kle to stekebrett med bakepapir.

5

Del deigen i 16 like store deler. Trill avlange kuler som du setter på høykant på de to brettene, langt fra hverandre.

6

Stek kakene i 20-25 minutter – og nyt tårene som lokkes frem under stekingen!

7

Legg havredrømmene på rist for avkjøling. Oppbevares i lufttett boks.

Notes

*Lag hjemmelaget havremel av 135 g havregryn. Ha grynene i en god blender eller kjøkkenmaskin med kniv, og kjør til du har et grovt mel.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply