Kvinnehelse

Helseeffekten av å klemme

Høsten bringer med seg et skifte i årstidene, og i likhet med naturens transformasjon, har også vi gjennomgått en overgang. De siste par årene har pandemien tvunget oss til å holde avstand og unngå fysisk kontakt med våre nærmeste. Men nå, som en myk høstbrikke i naturens puslespill, begynner vi endelig å gjenoppdage den helsebringende kraften i klemmer. Det er ikke bare en velkommen endring, men også en kilde til en rekke helsefordeler som vi skal utforske nedenfor.

Fysiske fordeler av å klemme

Redusert stress: Når vi klemmer noen, frigjør kroppen oksytocin, kjærlighetshormonet. Dette hormonet har en direkte innvirkning på å redusere stressnivået i kroppen, og i høstens hektiske hverdag kan vi alle trenge litt ekstra stressreduksjon.

Styrket immunforsvar: Klemmer bidrar til å øke immunsystemets funksjon ved å øke antallet naturlige dreperceller (NK-celler) i kroppen. Dette er spesielt viktig nå som vi beveger oss inn i forkjølelses- og influensasesongen.

Smertelindring: Klemmer frigjør endorfiner, kroppens naturlige smertelindrende stoffer. Dette kan hjelpe med å lindre smerter og ubehag som vi kan oppleve i høstværet.

Hormonelle fordeler av å klemme

Bedre søvnkvalitet: Oksytocin, som frigjøres under klemming, har også en beroligende effekt som kan forbedre søvnkvaliteten. Dette er spesielt viktig for kvinner i overgangsalderen.

Balansert hormonproduksjon: Regelmessige klemmer kan bidra til å regulere hormonproduksjonen, spesielt for de som opplever hormonelle ubalanser i alderen 40-60 år.

Emosjonelle og psykologiske fordeler av å klemme

Bedre mental helse: Klemmer gir en følelse av tilhørighet og trygghet, som igjen kan redusere symptomer på angst og depresjon. Det gir oss en emosjonell «varmende følelse» som minner om høstens milde solstråler.

Bedre selvfølelse: Å gi og motta klemmer kan øke selvfølelsen og følelsen av å være verdsatt, noe som er avgjørende for kvinner som ofte setter andres behov foran sine egne.

Klemmetips

Så hvordan kan du få flere klemmer i hverdagen når høsten har kommet?

  • Planlegg møter med venner og familie: Sett av tid til kvalitetstid med venner og familie der å gi hverandre en klem, er en del av opplevelsen.
  • Klem kjæledyrene dine: Husk at kjæledyr også gir flotte klemmer. Ta deg tid til å kose med hunden eller katten din.
  • Gi klemmer uten grunn: Vær villig til å initiere klemmer uten en spesiell anledning. En spontan klem kan være like givende som en bursdagsklem.

Så i høst, mens bladene skifter farge og luften blir kjøligere, gi noen en klem. En god klem har kraften til å varme oss innenfra, akkurat som høstsolen varmer vårt ytre. Klemming er en naturlig kur for vår fysiske, hormonelle og emosjonelle velvære, og det er på tide å omfavne denne helsebringende gesten i våre liv igjen.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37041685/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply