Sunn mat

Hjelper det å spise kollagen?

Kvinne hud innendørs sort bakgrunn

VOKSEN HUD OG KOLLAGEN: Mange av oss er i den alderen da huden blir slappere og mer rynkete. Det renner over av kosttilskudd med kollagen som skal hjelpe på dette. Men virker disse egentlig?

Å spise kollagen gir deg ikke nødvendigvis mer kollagen i huden. Kollagen er et protein som brytes ned til aminosyrer i fordøyelsen – akkurat som alt annet protein. Så bruker kroppen de aminosyrene den trenger for å danne sitt eget protein, for eksempel kollagen. 

Men alle tilskudd er ikke like. Om du kjøper virkelig dyre kollagentilskudd der kollagenet er pakket inn og kuttet opp i små peptider – proteinbiter – kan det hende at noen av disse unnslipper fordøyelsen og smetter uskadd frem til huden. Kanskje.

De fleste studiene som viser god effekt, som denne, er gjort av bransjen selv.

Hva skjer om vi spiser mye kollagentilskudd?

Vi tisser ikke ut overskytende kalorier fra protein.
Overskudd av inntatt protein (av alle typer, også kollagentilskudd) lagres som fett i kroppen, det er slik vi lagrer energi. Ellers kunne vi for eksempel bare spist masse kylling og fått store muskler uten å trene. Slik er det ikke.

Når det gjelder kollagendannelse i kroppen, er det nok å spise vanlig mat med tilstrekkelig protein (de fleste av oss spiser mer protein enn vi trenger allerede…) – og for eksempel sørge for å ha nok vitamin C fra frukt og grønt. For uten vitamin C kan ikke kollagen dannes – uansett hvor mye kollagentilskudd du har spist.

Les mer om vitamin C i form av lime her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply