Sunne og skjønne oppskrifter

Hjemmelaget daim

Digger du daim? Og syns den er litt dyr? Da kan du enkelt lage det hjemme selv. Og så mye mer gøy det er enn å kjøpe i butikken!

Daim er en svensk oppfinnelse, om vi skal tro Wikipedia. Opprinnelig skrevet Dajm, som kanskje noen husker også her fra Norge. Nå heter den sjololadetrukne mandelknekken Daim og selges i både inn- og utland.

Daim er et lag mandelknekk som er trukket med melkesjokolade. Intet mer, intet mindre.

Knekk er ingen heksekunst å lage – det gjelder bare å passe på at det ikke svir seg! Du trenger smør, sukker og sirup, det er det hele. Jeg hadde ikke vanlig sirup da jeg lagde de på bildet her, så de inneholder daddelsirup. Her er det ekstra viktig å passe på at knekken ikke svir seg – daddelsirupen er ikke helt som andre siruper.

Daim inneholder mandler også. Tåler du ikke det, kan du bytte med andre nøtter eller frø, eller droppe det helt. Det er jo det som er så fint men hjemmelaget konfekt – du bestemmer ingrediensene selv, og tilpasser etter behov!

Det er melkesjokolade på den klassiske daimen. Om du ikke tåler melk, eller vil gå for en mørkere variant, så er det bare å bruke 70 % sjokolade til trekk isteden. Du kan bruke to metoder for å smelte sjokoladen: Brekk den i biter og legg bitene på den varme, nylagde knekken – eller smelt i vannbad og ha over avkjølt knekk.

Her er oppskriften!

Hjemmelaget daim

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: ca 600 g konfekt

Lag din egen konfekt - som du nyter med andakt! Bytt ut ingrediensene etter eget behov, allergier, smak eller hva du har i skapet.

Ingredients

  • 100 g smør
  • 260 g sukker
  • 50 ml sirup - lys, mørk eller daddel
  • 100 g mandler - nokså finhakket
  • 150 g melkesjokolade

Instructions

1

Gjør klar et bakepapir på stekebrett.

2

Smelt smør, sukker og sirup i en gryte og la det småkoke på middels varme i ca. 15 minutter eller til det når 150 grader på et sukkertermometer.

3

Rør inn mandlene.

4

Fordel den varme massen tynt utover bakepapiret.

5

Brekk melkesjokolade i biter og legg oppå den varme massen, spre utover etterhvert som det smelter.

Notes

Variasjon: Ha i litt bakekakao og vaniljeekstrakt for en litt annerledes smak på knekken. Variasjon: Ha i 1-2 ts kokosolje i sjokoladen du smelter i vannbad, om den ikke blir helt jevn. Variasjon: Bytt mandler med andre nøtter, frø eller dropp dem helt.

Og om du er mer fysen på julegodt, kan du sjekke ut disse søte jordbærnissene!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply