Müsli er skikkelig godt! Og det kan være ganske dyrt også. Da ungene var små, fant jeg raskt ut at det var både billigere og bedre å lage müslien selv, fra bunnen av, enn å kjøpe ferdige blandinger. Og det har jeg fortsatt med.
På den måten bestemmer jeg helt selv hva slags ingredienser og smaker jeg vil ha. Og når du først kan grunnforholdene mellom de ulike ingrediensene, er det bare å slå seg løs!
Basisingrediensene i müsli
Jeg liker å tenke på müslien som bestående av fire deler, som alle er like viktige for den gode smaksopplevelsen.
Dette er:
- Gryn (som havregryn, hirseflak, byggflak, hveteflak, soyaflokker)
- Nøtter og frø (som hasselnøtter, mandler, valnøtter, paranøtter, pistasjnøtter, gresskarfrø, linfrø, solsikkefrø, chiafrø)
- Tørket frukt (som rosiner, dadler, fiken, aprikoser, tranebær, svisker, epler, mango, banan, blåbær, jordbær)
- Krydder (som kanel, ingefær, allehånde, kardemomme, vanilje) (kan utelates)
Når disse er på plass, i passe store mengder, blir resultatet fantastisk! Og du kan variere i det uendelige. Frokostblandingen trenger ikke å bli den kjedelige utveien lenger.
Fordelingsnøkkelen
For å få en müsli som er både nærende, sunn, mettende og smakfull liker jeg å bruke følgende fordelingsnøkkel, i vektenheter:
- 70-75 % gryn
- 10-15 % nøtter og frø
- 10-15 % tørket frukt
- 0,5-1 ts krydder per kilo müsli (krydder kan utelates)
Og med dette utgangspunktet, kan resultatet for eksempel bli som denne glutenfrie oppskriften, som har et kraftig julepreg i både smak og farger!
Jul - med røde og grønne farger (tranebær og gresskarkjerner), eple og kanel (som gløgg). Sånn kan også en müsli smake!
Dette er et eksempel på hvordan du kan variere min oppskrift på müsli i det uendelige. Fortell meg gjerne hvordan din variant ble 🙂 Bland gryn med nøtter og frø. Rør sammen epler, tranebær og krydder i en liten bolle. Tilsett dette til gryn, nøtter og frø. Oppbevares i lufttett boks i romtemperatur. Holdbar i flere uker.Glutenfri müsli til jul
Ingredients
Instructions
No Comments