Sunne og skjønne oppskrifter

Hjemmelaget yoghurt

Det er lett å lage yoghurt selv, og utrolig deilig! Her får du min superoppskrift som aldri slår feil (selv ikke om du glemmer tiden…!)

Jeg har laget denne yoghurten i mange år. Først fordi det var spennende, så fordi det smaker godt, og nå i tillegg fordi jeg får en yoghurt som ikke finnes. Jeg lager en Styrk-yoghurt med ekstra protein, kalsium og vitamin D. Bra når jeg er over 50 og vil ta vare på muskler og skjelett!

Fermentering av melk

Når du lager yoghurt, bruker du levende melkesyrebakterier fra en allerede eksisterende yoghurt som startkultur. Når bakteriene møter søtmelken, spiser de karbohydratene og gjør melken stadig surere og tykkere. Dette skjer best når temperaturen er rett over 40 grader.

I den ferdige yoghurten du har laget, er det levende melkesyrebakterier som virker probiotisk i tarmen. Bra for magen, humøret og immunforsvaret!

Slik gjør du

Oppskriften er som følger:

Varm opp 1 liter melk* i en gryte, til 46 grader. Mål med termometer.

Ta gryten av varmen. Rør inn 2 ss naturell yoghurt av vanlig type. Visp godt så det blandes.

Hell blandingen over på et rent norgesglass og lukk lokket.

Sett glasset i stekeovnen på 42 grader (eller 40 om du ikke kan fininnstille)**.

La stå i 6-7 timer***. Sett rett i kjøleskapet. Yoghurten blir tykk, som gresk yoghurt. Nam! Yoghurten holder seg fint i over en uke i kjøleskapet.

*melk: vanlig kumelk. Laktosefri går fint. Denne oppskriften er ikke for plantemelk.

**grader: yoghurten dør om det blir for varmt. Sett gjerne en tresleiv i ovnsdøren så den står på gløtt. Ikke gå over 46 grader! Ha heller lavere, og bruk tid.

***timer: jo lengre den står, desto mer syrlig blir yoghurten.

Her er en fin måte å bruke hjemmelaget yoghurt på: Yoghurtbark!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Elin Helgesplass
  15. juni 2024 at 01:32

  Hva blir næringsinnholdet i denne oppskriften??

  • Reply
   bakingyogi
   15. juni 2024 at 07:27

   Hei! Næringsinnholdet blir som melken du lager den av, bare med noe lavere karboinnhold siden melkesyrebakterier spiser melkesukkeret. Hilsen Gunn Helene

  Leave a Reply