Sunn mat

Hjernen og den irriterte tarmen

Illustrasjon tarm hjerne bakterier gul bakgrunn

Har du hørt om visceral hypersensitivitet, eller at en tarm kan lide av dysmotilitet? Tenkte ikke det, nei. Om du sliter med irritabel tarm, kan du ha nytte av å bli kjent med disse begrepene. Og visste du at hjernen også kan ha noe å si her?

Har du en irritabel tarm? Finn det ut her, før du leser videre om årsakene til plagene.

Hva som helt konkret forårsaker irritabel tarm-syndromet er ikke kjent, men forskerne vet at en rekke faktorer spiller inn:

Tarmens dysmotilitet

Det synes tydelig at pasienter med irritabel tarm har forstyrrelser i tarmbevegelsene – disse er enten sterkere eller svakere enn normalt. Dette kalles dysmotilitet. Sterkere sammentrekninger er smertefullt og leder til oppblåsthet og diaré. Svakere sammentrekninger gjør at tarminnholdet går for sakte gjennom tarmen og leder til tørr avføring og forstoppelse. Forskere har funnet at tykktarmen hos personer med irritabel tarm kan få kraftige krampetrekninger utløst av bare litt stimulering. Krampetrekningene kan gå i musklene som løper langs tarmen og gi diaré, eller de kan gå i de omsluttende musklene og holde avføringen tilbake, noe som gir forstoppelse. Mange opplever begge deler i løpet av én og samme dag.

Visceral hypersensitivitet

Det kan også se ut som at tarmenes nervesystem spiller en rolle. Tarmene har en rekke nerveender som sender signaler til hjernen når de stimuleres eller strekkes. Hjernen tolker dette som smerte av varierende grad, avhengig av hvor mye tarmene stimuleres eller strekkes. Overfølsomhet i tarmene (visceral hypersensitivitet) gjør at selv normale mengder gass og avføring kan oppleves svært vondt når tarmveggen presses ut. Nervene kan bli enda mer sensitive om du har en tarminfeksjon eller er stresset.

Hjerne-tarm-aksen

Nervene i tarmsystemet har samme opprinnelse som nervene i hjernen og ryggmargen hos fosteret, og hos voksne er disse fortsatt nært knyttet sammen. Ulik stimulanse av tarmene kan påvirke områder i hjernen og lede til følelsesmessig ubalanse. Dette kan i sin tur påvirke tarmens funksjon, fordi hjernen produserer signalstoffer og hormoner som sendes ned til tarmen. Medikamenter som antidepressiva kan både løfte humøret og lette signalstrømmen mellom hjernen og tarmen, og dermed lette symptomene ved irritabel tarm. Irritabel tarm er ikke en psykiatrisk lidelse, men en tilstand der tarmen er følsom overfor et bredt utvalg av stimuli, inkludert psykisk stress, noe som kan påvirke oss alle. Dårlig koordinerte signaler mellom hjernen og tarmene (hjerne-tarm-aksen) kan gjøre at du overreagerer på prosessene som skjer i løpet av en normal fordøyelsesprosess.

Tarmens immunsystem

Dette overvåker hva som til enhver tid er av mat og avfall i tarmen. Ved behov sendes det inn store mengder hvite blodlegemer (immunceller). De fleste av kroppens immunceller befinner seg faktisk i fordøyelseskanalen. Forskning tyder på at de hvite blodlegemene muligens kan være involvert i utvikling av irritabel tarm i etterkant av en tarminfeksjon.

Tarmfloraen

Denne er bygget opp av ulike familier av bakterier av helsebringende eller sykdomsfremkallende art. Når du veier deg, er ca. 2 kilo av kroppsvekten din bakterier. Det er ti ganger flere av dem enn av dine egne celler, og de utfører et stort antall kjemiske reaksjoner. Forskerne vet stadig mer om hvordan tarmfloraen ser ut hos friske mennesker og hos pasienter med ulike sykdommer, men helt hva funksjonen til de ulike bakteriene er, vites ikke. Det er vanlig å finne avvik i tarmfloraen hos pasienter med irritabel tarm, men forskerne vet foreløpig lite om hva disse endringene betyr.

Selv om tarmfunksjonen kan være klart forstyrret og gi besværlige plager for den som rammes, synes ikke IBS på vanlige analyser av blodprøver, vevsprøver eller avføringsprøver. Man sier derfor at irritabel tarm er en funksjonell lidelse, i motsetning til for eksempel cøliaki og kreft, som er organiske sykdommer.

Til informasjon:

Dette er del 2 av 3 om irritabel tarm og FODMAP-dietten.

Den fantastiske illustrasjonen til denne saken har jeg fått av Serena Veslemøy Frati, som driver Kaffekatten Studio. Her er litt om henne:

Hi, I am Serena Veslemøy, a graphic designer with a passion for illustration and cooking. I was born and raised in Italy where I learned how to use two of the most useful tools: the wooden spoon and the pencil. Since then I have been cooking and writing and drawing uninterruptedly.

Nowadays I work from Ensjø, Oslo, in an office I share with the awesome guys at BASTA. I work with graphic design (identity/logodesign, packaging, layout, marketing material, posters, and much more) and illustration (editorial, for children, food-related, and more). Come by and say hello and have a damn good cup of coffee with me.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply