Yoga og helse

Hjertesmelter for stive skuldre

Anahtatasana eller hjertesmelter yogaposisjon, kvinne ute

En hverdag med mye foroverbøyd sitting kan trenge en hjertesmelter som motvekt! I våre dager har de fleste ganske stillesittende jobber, der mye foregår over tastaturet, skjermen, telefonen eller bilrattet. Det betyr ofte stramme brystmuskler, spent nakke og stivhet i ryggen. Og du kan bli nedfor av det. Gjelder dette deg? Prøv yoga!

Anahatasana

Hjertesmelter-posisjonen kalles også anahatasana eller hvalpen. Dette er en posisjon som ser ganske unnselig ut, men som er fantastisk for å åpne skulderledd, øvre del av ryggen og pectoralis- og latissimusmusklene foran og på siden av brystet. Slik gjør du:

  1. Stå på alle fire, ha gjerne knærne på et sammenbrettet teppe for mer komfort.
  2. Sett albuene ned i gulvet et stykke foran deg.
  3. Legg hårfestet ned i gulvet (om du legger hele pannen ned, blir nesen lett klemt!).
  4. Strekk armene frem forbi hodet, dette er mildest for skuldrene. Om du vil ha enda mer åpning, gjør du som på bildet – samler hendene og trekker dem opp over hodet. Albuene forblir på sin plass uansett hvor du har hendene.
  5. Kikk bak på bena dine og sjekk at lårene står loddrett ned fra hoftene til knærne. Setet skal ikke stikke ut bak deg!
  6. Nå er du klar til selve hjertesmelter-oppgaven: La brystbenet synke ned mot gulvet. Du vil kjenne at skulderbladene samler seg inn mot ryggraden. Tenk også at armhulene synker ned mot gulvet.
  7. En enda dypere hjertesmelter får du ved å legge brystbenet og haken i gulvet, og se rett frem. Dette er KUN for deg som allerede er svært åpen i skuldre og øvre delen av ryggen. Ikke gjør dette dersom det kjennes ubehagelig eller vondt ut, og slett ikke dersom det er første gang du gjør en hjertesmelter!
  8. Bli i posisjonen i et minutt eller to. Pust rolig gjennom nesen hele tiden, og kjenn hvordan kroppen litt etter litt gir etter, slik at hjertet smelter stadig dypere (det kan være snakk om millimetere, så kjenn godt etter!).
  9. Kom ut av posisjonen like sakte og bevisst som du kom inn. Kom opp til alle fire igjen.
  10. Gjør en deilig motposisjon i form av barnets posisjon, balasana. Finn ut mer her!
Sommer og Hjertemeridian

Når vi jobber med hjertet og åpning av brystområdet, får du en god strekk fra innsiden av armhulene, langs innsiden av armene og helt ut i lillefingeren på hver hånd. Her går i følge tradisjonell kinesisk medisin (TKM) Hjertemeridianen. I følge TKM hører Hjertemeridianen med til sommersesongen. Sommeren er den perioden på året da det er mest energi, mest yang kraft ute i naturen.

Sommer handler om ekspansjon, vekst, aktivitet og kreativitet. Ved å jobbe med å åpne hjerteområdet fysisk, kan vi også åpne oss mentalt og emosjonelt – for kjærlighet, glede og fred. Det er ikke for ingen ting at vi snakker om sommerforelskelser!

Mange merker effekten av hjertesmelteren anahatasana nettopp på følelsene. De kan dukke opp mens du er i posisjonen, eller de kan komme etterpå. Lytt til hva kroppen forteller deg.

En god holdning er bra for humøret

Og til sist: Se for deg en person som er trist og nedfor. Kroppsholdningen er lut og fremoverbøyd. Det å rette seg opp, trekke skuldrene tilbake og åpne i brystområdet er med på å lette den tunge sinnsstemningen. Les gjerne mer her, om hva vitenskapen kan konkludere med rundt yoga og depresjon.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply