Sunn mat

Hold deg hydrert

Hvor mye må vi egentlig drikke for å holde oss hydrert – at det er «nok»? 8 glass? 4 liter? Eller det nok å spise suppe?

Vi blir tørrere med alderen. Et spedbarn fødes med omtrent 70 prosent vann i kroppen. Hos en voksen mann utgjør vannet rundt 60 prosent av kroppsvekten, mens kvinner har rundt 50 prosent vann. Forskjellen skyldes at kvinner naturlig har mindre muskelmasse og mer fett på kroppen enn menn. Eldre mennesker er de «tørreste» – bare omtrent 45 prosent av kroppsvekten utgjøres av vann. Vannet finnes både inni og utenfor alle celler.

Vann er viktig for transport og temperaturregulering i kroppen og for væskebalansen i celler og vev. Nøyaktig hvor mye vann du trenger hver dag, er avhengig av hvor fysisk aktiv du er, og hvor varmt eller tørt det er rundt deg.

Hvor mye er nok til å være hydrert?

Mange slankeopplegg anbefaler å drikke 8 glass vann hver dag. Dette gjør de nok fordi man antar at vann metter – noe studier viser at det ikke gjør. Dersom vannet erstatter kaloriholdig drikke som juice, brus, saft etc, så kan jo byttet til vann være med å spare kalorier, og dermed forklare plassen i slankeopplegget. Men når det gjelder hva kroppen din har av væskebehov, så er det ikke så enkelt som å si at 8 glass er passe for alle.

Kroppen er svært avhengig av en god væskebalanse, altså at det du taper i urin, svette, utpust og tårer etc matches med det du drikker (og også av væskeinnholdet i  matvarene du spiser). Om kroppen taper bare noen få prosent væske, merker du det ved at du blir slapp og prestasjonene synker, både fysisk og psykisk. Om væsketapet er enda større, kan du bli forvirret, ør og til slutt besvime – og i verste fall dø.

Det beste målet på om du får nok væske i deg, er å følge med på fargen på urinen. Er den lysegul til klar, er det nok. Brun eller mørkegul urin tyder på at den er for konsentrert – at du har drukket for lite. Følg ekstra nøye med dersom du oppholder deg i varme strøk eller i rom med air condition – det tapper deg for væske.

En liten test du kan gjøre på deg selv

Klyp tak i huden oppå hånden, den tynne huden. Klem sammen mens du teller til fem. Slipp taket Jo lengre tid det tar før huden flates ut, desto dårligere hydrert er du – altså, jo mindre væske har du i kroppen. (Sammenlikne gjerne med et barn eller en ungdom).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply