Yoga og helse

Høsten i 5-elementteorien

Høsten i yinyoga betyr et ekstra fokus på Lunge- og Tykktarm-meridianen. Dette er de to yin og yang organene som hører høsten til. Disse har blant annet med sorg, tristhet og melankoli å gjøre, ifølge tradisjonell kinesisk medisin. Så om vi jobber med å balansere disse, vil vi kunne transformere høstens naturlige følelse av tap til glede, mot, styrke og kjærlighet.

Høsten er forbundet med elementet Metall. I tradisjonell kinesisk medisin representerer Metallelementet Lungene og Tykktarmen. Høres det rart ut å slå sammen disse to? Til sammen jobber de med påfyll og utrensing. Yinorganet Lungens viktigste oppgave er å inhalere luft (in-spirere – se nedenfor om den spirituelle delen av høsten). Vi inhalerer også Qi fra luften (himmelsk Qi). Hvis vi ikke puster dypt inn, frarøver vi oss selv muligheten til å fylle på med tilgjengelig Qi.

Tykktarmen er metallelementets yangorgan. Tykktarmen er siste post på veien ut av kroppen for avfallet vi produserer. I tradisjonell kinesisk medisin hjelper Tykktarmen oss også til å gi slipp og ikke dvele ved fortiden.

Mange av oss kjenner på vemod når en sommer er forbi, og frøene faller til jorden, frukten og løvet faller fra trærne og begynner å råtne. Forråtnelsesprosessen danner mineraler (Metall) som gir god jordkvalitet. Gjennom disse organene kan vi også nå det spirituelle dypet i oss, og forene den spirituelle naturen med den animalske naturen i oss. Frøene som faller til jorden er selve essensen av oss selv, oppkonsentrert i et frø som via Vann-elementet om vinteren igjen kan blomstre i Tre-elementet om våren.

Metall-elementet i balanse

Metall inkluderer gull, sølv og andre verdifulle metaller. Om Metall-elementet i oss er i ubalanse, kan vi føle oss verdiløse. Da kan vi jage etter statussymboler, penger, makt og erobringer. Og selv om vi får tak i det vi higer etter, vil følelsen av tomhet fortsatt være der. Et Metall-element i ubalanse krever ytre bekreftelser fordi vi ikke har en indre selvverdi.

Når naturen beveger seg inn i en periode med hvile, må vi også være forsiktige med å ikke overdrive. Tiden for å «sette alle kluter til» – sommeren – er forbi. Nå er det på tide å ta vare på oss selv, handle og snakke bare når det er nødvendig, oppføre oss økonomisk, utøve viljen vår stille og rolig. De av oss i «livets høst» må beskytte seg mot ytterpunktene av varme og kulde i denne sesongen.

Slik kan du leve i harmoni med høsten
 • Rydd i huset: Gå gjennom skap, skuffer, garasjen – alle rotete lagringsområder, og gi bort, resirkuler eller kast det du ikke lenger trenger.
 • Rydd i hodet: Se på fordommer, misunnelse, hat, sjalusi og annet du kan ha lagret i psyken. Kontakt gjerne de du har noe utestående med, rydd opp i gamle problemer og gi slipp. Der det ikke går – skriv problemene på et papir og brenn det.
 • Pust sakte og dypt: Når du inhalerer den rene høstluften, føler du deg energisk og renset. La den gamle negativiteten og smerten forlate kroppen gjennom utpusten.
 • Praktiser yinyoga med fokus på å strekke begge sidene av armene – inn- og utsiden. Ta armene med i flere stillinger enn vanlig, tenk lengde ut i tommelen. Masser på Lunge-1-punktet på brystmuskelen.
Høsten i 5-elementteorien

I yinyoga jobber vi i forhold til årstidene. Det betyr at hvilke stillinger vi praktiserer, varierer gjennom året. Men også at hvilket fokusområde vi legger i hver stilling, forandrer seg gjennom året. Årstids-teorien er det samme som 5-elementteorien fra kinesisk filosofi. Året deles i fem perioder, som hver tillegges ulike organsystemer og attributter.

 • Høsten
 • Dato: 22.9-6.11
 • Yinorgan: Lunge
 • Yangorgan: Tykktarm
 • Element: Metall
 • Farge: Hvit
 • Sanseorgan: Nese
 • Bevegelse: Inn
 • Smak: Kraftig (ikke hot)
 • Følelse: Sorg
 • Matvarer: Umamirik mat (shiitakesopp, parmesanost), ris, melk, fløte, løk, hvitløk, blomkål, tofu, pære

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply