Yoga og helse

Humlepust – pranayama mot uro

Lær deg humlepust når du trenger å stilne angst og uro. Angst er ofte forbundet med kort, grunn pust helt øverst i brystet. Avslapning, derimot, er fulgt av langsommere åndedrag som stammer fra mellomgulvet.

Pranayama

I yogaen kalles pusteøvelser for pranayama. Prana betyr livskraft, og ayama er å bevege. Så pranayama er altså å bevege livskraften rundt i kroppen ved hjelp av pusten.

Når vi inhalerer, sender vi nytt oksygen til alle cellene i kroppen. Når vi ekshalerer, renser vi ut karbondioksid som avfallsprodukt av forbrenningen vår. Hjernen kontrollerer nøye nivået av de to gassene i blodet vårt. Åndedrettet har også en påvirkning på pulsen.

Når vi puster inn, stimuleres det sympatiske nervesystemet (flykt og frykt) – det øker spenningene, og pulsen øker. Når vi puster ut, stimuleres det parasympatiske nervesystemet og vagusnerven (hvile og fordøyelse) – det gjør oss avslappet, og pulsen synker. Dette kalles åndedrettets sinusarytmi.

En av pusteteknikkene eller pranayama-praksisene er humlepust, eller brahmari. Denne pusten er ekstra nyttig ved uro og angst. Praksisen er oppkalt etter den summende lyden som humler lager. Lyden er beroligende for et spinnende sinn, og praksisen forlenger utpusten uten overdreven belastning.

Slik utfører du humlepust

Brahmari kan brukes som en vanlig daglig praksis for avslapning, eller som et akutt hjelpemiddel i stressede situasjoner. På grunn av den summende lyden er det imidlertid kanskje ikke den typen praksis som du velger å gjøre offentlig. Hvis du er ute et sted og opplever angst, se etter et sted som er relativt privat, som et toalett eller i din parkerte bil.

  1. Sitt komfortabelt, med ryggen rett og skuldrene avslappet.
  2. Start med å ta noen naturlige åndedrag, og lukk øynene (så lenge det ikke fremkaller mer angst).
  3. Lukk leppene lett og pust inn gjennom neseborene. Pust sakte ut mens du lager lyden av bokstaven M. Fortsett med lyden til du trenger å inhalere.
  4. Gjenta: Pust inn gjennom nesen, og nynn deretter som en summende humle når du puster ut. Fortsett med å inhalere etter behov og puste ut med denne lyden i flere minutter. Du kan gjøre det så lenge det føles bra.
  5. Avanserte utøvere presser tomlene lett mot øreåpningne (for å holde lyden inne i hodet), legger peke- og langfinger over øynene for å lukke dem, legger ringfingrene lett mot nesevingene for å kjenne pusten der, og lillefingrene i munnvikene for å minne på å lukke munnen.
Hør meg lage humlepust-lyden 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply