Matcha te er en japansk variant av grønn te hvor tebladene er malt til et fint, knallgrønt pulver. I motsetning til vanlig grønn te, skal den ikke trekke i vann, men røres ut med en spesiell visp. Men hvorfor kaller noen denne teen for den grønn te på steroider?
Kinesere og japanere er svært begeistret for grønn te, og mange steder foregår både innhøsting og produksjon for hånd etter eldgamle tradisjoner. Blant de grønne teslagene har kanskje gunpowder lengst fartstid i Norge. Denne teen, som ser ut som små, grågrønne kuler, er laget av teblader som har fått ”visne” litt før de rulles til kuler og tørkes. Rullingen foregår på en svært skånsom måte slik at alle teens enzymer er intakte. Blant andre grønne teslag er sencha-te fra Japan verdenskjent. Sencha betyr at bladene er plukket varsomt og så tørket umiddelbart.
Matcha te er altså et pulver. Og den ferdige drikken er irrgrønn og med et så høyt innhold av alle teens gode egenskaper at noen kaller den grønn te på steroider.
Til forskjell fra sort te, er den grønne teen ikke gjæret, og dermed blir innholdet av antioksidanter og katekiner enda høyere enn i sort te. Mye av forskningen på te og helse foregår nå på grønn te, nettopp av den grunn. Den inneholder mindre koffein enn grønn te, men mye av stoffet L-teanin, som har en avslappende effekt.
Smaken av matcha te
Matcha te smaker av gress og har en forfriskende, astringerende smak (tenk på den kjølende effekten av et innpust når du tygger en Extra tyggis), men den har også sødme i bunnen. Mange mener at matcha har like mange smaksnyanser som vin eller sjokolade. L-teanin tilfører også teen umami, «den femte smaken».
Matcha og helse
Grønn te kan være svært nyttig dersom du er i faresonen for å utvikle leddgikt. En studie gjort på mus viste at dersom de fikk grønn te tilsvarende fire kopper for oss mennesker, så ble risikoen for leddgikt halvert. Grønn te har også vist seg å redusere kinesernes risiko for kronisk mage-tarminfeksjon. Dette vil igjen indirekte redusere risikoen for kreft i samme område.
Matcha te inneholder spesielt mye polyfenoler. En av disse, EGCG, regnes for å ha særlig god effekt og forskere ser at teen kanskje kan lindre eller forhindre betennelser, leddslitasje, kjønnsvorter og celleforandringer som følge av dette. Men foreløpig er det ikke dokumentert hvordan polyfenolene virker.
No Comments