Sunn mat

Hva er nonijuice?

Nonifrukt i treet

Nonijuice lages av noni, det hawaiiske navnet på planten Morinda citrifolia. I over 2000 år har noni vært en av de aller viktigste legeurtene i områdene Polynesia, Sydøst-Asia og Australia.

De fleste steder i Stillehavet er både frukten, røttene, barken, blomstene og bladene brukt i lokal medisin. På Fiji sniffer man inn saften fra umodne frukter for å fjerne dårlig ånde og hes stemme. Saften brukes også ved munnsår og hemoroider. Samoanere bruker bladene blant annet mot revmatiske smerter, hovne ledd og innvollsorm.

Nonijuice mot hodepine

I Papua Ny Guinea brukes saft fra røttene mot feber, og varme blader legges på hodet for å lindre hodepine. Blader og andre deler av treet brukes også mot magesmerter, skinnproblemer, skolopenderbitt og for å gjøre fødselen lettere. Og ettersom nonifrukten også har et naturlig høyt innhold av næringsstoffer som C-vitamin, ble noni også fra tid til annen brukt som mat. Dette til tross for at nonifrukten mildest talt både smaker og lukter ille! Det gjør også juicen, forresten…

Xeronin i nonijuice

Juice fra nonifrukten inneholder et proenzym som stimulerer kroppen til å danne stoffet xeronin. Xeronin er fysiologisk aktivt i ørsmå mengder. Noniprodusentene mener at xeronin kan påvirke de fleste biokjemiske prosesser i kroppen, og at et lavt xeronin-nivå kan føre til flere helseplager:

Overvekt, dårlig hud, bakterieoppvekst, kreft, soppvekst, diabetes…

Dette er ikke anerkjent i ernæringsmiljøet, og det finnes derfor heller ingen anbefalinger for daglig inntak. Flere studier er gjennomført på laboratoriebenken for å finne ut hvordan xeronin virker. Det ser ut til at noni har innvirkning på immunsystemet, kan bekjempe visse skadelige bakterier, gi lett smertelindring og dempe betennelser. Men gode studier mangler fortsatt, spesielt på mennesker.

Les mer om urtemedisin her.

Les mer om nonijuice her.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply