Yoga og helse

Hva er restorative yoga?

Viparita karani restorative yoga posisjon

Restorativ eller restorative yoga er en form for yogapraksis som handler om å sette ned tempoet og åpne kroppen, men på en fullstendig avslappet måte. Det er en yogapraksis i seg selv, ikke bare et deilig tillegg til en mer aktiv yogaklasse.

Grunnleggeren av restorative yoga, Judith Hanson Lasater, definerer restorative yoga slik:

«Restorative yoga er bruken av yogautstyr til å skape avslappende og komfortable positurer som letter avslapning og helse.»

Judith Hanson Lasater

I en restorativ yogaklasse skjer det ikke så mye, tilsynelatende. Det kan hende at du nesten ikke beveger på deg i det hele tatt, og at du bare er i tre-fire stillinger i løpet av 90 minutter. Det er med andre ord noe helt annet enn de fleste vanlige former for yoga.

Restorative yoga øvelser

Gjennom de lange holdene i de restorative posisjonene, vil musklene får mulighet til å slappe av fullstendig. Det gir en helt spesiell opplevelse, nesten som å flyte i en saltvannstank, om du har prøvd floating. Vi bruker utstyr – pledd, puter, bolstere, klosser – til å holde oss i posisjonen, heller enn muskelkraft. Fordi restorative yoga er så mykt og varsomt, er det en super motvekt til vårt travle, stressende liv og de mer fysiske formene for yoga eller annen fysisk aktivitet.

Stillhet er en kraftfull praksis.

Og det handler om å gjenopprette og balansere deg selv.

Klinisk forskning på restorative yoga viser at det kan minske påkjenningen av skiftarbeid, det kan forbedre symptomer på angst, depresjon og smerte hos kreftpasienter, og det kan gjenopprette forbindelsen mellom kropp og sinn hos de med posttraumatisk stress.

En restorative yogaklasse

Det krever mye utstyr for å jobbe med restorativ yoga, derfor er gjerne klassene noe mindre enn vanlig. Posisjonene er gjerne liggende eller sittende og støttet av utstyr så ikke muskler og ledd anstrenges.

En klassisk restorative posisjon du allerede kanskje kjenner, er viparita karani, eller beina opp langs veggen. Her er det veggen som er yogaustyret som støtter beina.

Uansett hvilke restorative yoga øvelser som velges av læreren, så vil du antakelig oppleve en dyp og særegen form for avslapning. La læreren hjelpe deg med å rigge til utstyret for deg, og forvent dempet belysning og rolig musikk. Du må veldig gjerne beholde sokker og genser på, siden det ikke er snakk om noen form for oppvarming før posisjonene. Og ofte vil læreren pakke deg inn i pledd i posisjonene, så du opplever enda mer varme, kos og trygghet.

I restorative yoga er det vanlig å holde posisjonene i 10-20 minutter. Og selv om du er støttet opp av utstyr, vil du nok kjenne strekken, noe som hjelper deg til å være til stede i øyeblikket, heller enn å sovne. Gjennom øvelsene er oppmerksomheten festet på pusten, og læreren guider til dyp meditasjon.

Vil du lese mer om yoga og avspenning? Sjekk denne saken.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply