Sunne og skjønne oppskrifter

Hvetehorn med sesamfrø

Hvetehorn med sesamfrø på rist innendørs

Hvetehorn med frø på? Er ikke det skikkelig umoderne, helt 70-talls, liksom? Det syns ikke magen min. Så her forleden måtte jeg bare bake det. To hele brett fulle med duftende, perfekte hvetehors. Og siden det er ernæringsfysiologen som baker, blir det jo litt grovt mel i hornene også.

 

Det er godt å la hverdagens brød og knekkebrød bli byttet ut med småbrød innimellom. Disse hornene er ekstra vakre å se på, og det er superenkelt å få det til! Du trenger ikke være noen stjernekokk for å få til det pene mønsteret på toppen. Jeg hadde sesamfrø i skuffen, så da ble det det. Det er minst like vakkert å pynte med valmuefrø, det gir en fin kontrast til de gylne hornene.

Hvetehorn til alle formål

Hvetehorn med sesamfrø gulost og paprika utendørsDe ferdigstekte hornene er lette å dele og fylle med hva det skal være. Jeg syns de passer like godt til salt pålegg (som her, gulost) og til søtere pålegg som brunost og syltetøy. Og fordi de er så vakre, gjør de seg godt på søndagsbrunsj-bordet eller om du har venner over på te og litt aftens en kveld.

Hvete for luftig bakst

Om du vil bake disse hornene med speltmel, er det bare å kjøre på. Spelt er jo en type hvete, så du får en del gluten derfra også, og det gir et bra bakeresultat. Men hvete er det uovertrufne bakemelet når du skal ha luftig gjærbakst. Jeg har ikke testet oppskriften med glutenfri melblanding – gjør du det, så si endelig fra til meg hvordan det gikk og hva du gjorde, så kan jeg dele det her på nettsiden!

Hvetehorn med sesamfrø

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 16 stk
Prep Time: 1 time 50 min Cooking Time: 10 min Total Time: 2 timer

Deilige, luftige hvetehorn med litt grovt mel. Så blir de enda sunnere!

Ingredients

  • 5 dl lettmelk
  • 1/2 pk gjær, tørr eller fersk
  • 1 ts akasiehonning (ev. sukker)
  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • 200 g sammalt fint hvetemel
  • ca. 700 g hvetemel, spar litt til utbaking
  • 50 g myk margarin, romtemperert
  • 1 egg til pensling
  • 4 ss sesamfrø til pynt

Instructions

1

Varm opp melk til den er fingervarm og ha den i en bakebolle. Rør ut gjæren og tilsett honning og egg.

2

Rør inn salt, sammalt fint hvetemel og halvparten av hvetemelet. Tilsett mer hvetemel til deigen er smidig og slipper bollen.

3

Tilsett myk margarin i terninger og kna deigen godt i minst ti minutter.

4

Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve til den er doblet i størrelsen.

5

Ha deigen på et melet underlag, og del den i to like store emner. Kjevle hvert emne til en sirkel med en tykkelse på ca. 0,5-1 cm.

6

Del sirkelen inn i åtte "pizzastykker". Kutt tre snitt fra spissen av hver trekant. Snittene gir hornene det fine mønsteret.

7

Rull hornene sammen fra den brede siden og innover mot spissen med snittene, åpne gjerne splittene litt ekstra. Legg hornene med spissen ned, på en stekeplate med bakepapir.

8

Bøy hornene litt inn mot spissen, slik at de blir halvmåneformede. Dekk stekeplatene med kjøkkenhåndklær og la dem etterheve i 30-40 minutter.

9

Forvarm stekeovnen til 200 grader varmluft (eller 220 grader vanlig).

10

Pensle hornene med sammenvispet egg og strø med sesamfrø.

11

Stek hornene i 10-12 minutter. Avkjøl hornene på rist. Server lunkne.

Notes

Disse hornene er supre å fryse. Ha dem i en pose, knyt igjen og legg i fryseren, gjerne så snart de er håndterbare. Varmes i varmluftovn ved 100 grader i noen minutter for å tine dem og gi dem den gode, nybakte følelsen.

Hvetehorn deig med kutt på benk innendørs

Slik kutter du deigen – tre kutt nær spissen

Hvetehorn rullet sammen før steking på benk innendørs

Her er hornene rullet sammen, splittene er godt åpnet

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply