Kvinnehelse/ Sunn mat

Hypotyreose – lavt stoffskifte

kvinne overvektig utendørs

Visste du at hypotyreose er ti ganger så vanlig hos kvinner som hos menn, og at det gjerne rammer kvinner mellom 40 og 50 år? Få de beste tipsene til hva du bør spise.

Hva er det?

Symptomene på hypotyreose utvikles gjerne gradvis over lengre tid, noe som kan gjøre sykdommen vanskelig å fange opp både av legen din eller av deg selv. Vanlige symptomer er å føle seg slapp og trett, og man fryser lett. Et annet typisk trekk er at du kan ha dårlig matlyst, men likevel øker vekten. Hevelse i hender, ankler og ansikt er heller ikke uvanlig, og tørr hud og håravfall forekommer hos en del. Symptomene kommer gjerne i porsjoner, og mange skylder på at de er trette, trenger en ferie eller lever et stresset liv. Men så viser det seg å være hypotyreose.

Hva skyldes det?

Hypotyreose er en tilstand der kroppen ikke har tilstrekkelig med tyroidhormon. Fordi den viktigste oppgaven til dette hormonet er å opprettholde hele forbrenningen i kroppen, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor personer med hypotyreose har symptomer som kan forbindes med nedsatt forbrenning.

Tyroidhormonet produseres i skjoldbruskkjertelen som sitter rett under adamseplet i halsen. Det finnes to typer hormoner som produseres her, tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Hver eneste celle i kroppen er avhengig av å få nok tyroidhormoner for å kunne forbrenne energi som normalt.

De to vanligste årsakene til hypotyreose er:

  • Som et resultat av tidligere eller nåværende betennelse i skjoldbruskkjertelen (Hashimotos sykdom hører inn her, den er forårsaket av personens eget immunforsvar)
  • Som et resultat av medisinsk behandling av andre tilstander (for eksempel kreft i skjoldbruskkjertelen)

Hypothyreosepasienter kan i mange tilfeller bli helt symptomfrie ved å følge et av flere ulike behandlingsopplegg, men for noen kan det være vanskelig å finne akkurat den rette dosen som skal til.

Hvordan spiser jeg?

Det er ingen egentlig anbefalt diett for deg som har hypotyreose, men her er noen gode råd på veien likevel:

Jod

Grunnstoffet jod er en viktig bestanddel i tyroidhormonene, og skjoldbruskkjertelen er veldig sensitiv for nivået av jod i kroppen. Vi trenger jod i svært minimale mengder, men for deg som har hypothyreose kan det være av betydning å øke inntaket av jodrike matvarer som sjøfisk, tang og visse nøtter og frø. Men ikke overdriv, for mye er heller ikke av det gode!

Goitrogene matvarer

Unngå å bruke matvarer som har den egenskapen at de undertrykker jod i annen mat. Goitrogen betyr at maten kan fremkalle struma (goiter). Dette er kål, rosenkål, brokkoli, blomkål og soyabønner.

Ned i vekt med hypotyreose?

De aller fleste som lider av hypotyreose, er også overvektige. Med en nedsatt forbrenning kan det synes umulig å gjøre noe med vekten, men det er likevel noen faktorer som du kan gjøre noe med, og som i sin tur kan påvirke vekten i ønsket retning:

Sjekk at du er optimalt medisinert: Er ditt THS-nivå på mellom 1 og 2 mmol per liter? Vurder evt. å ta ekstra T3 i samråd med legen. Forsikre deg også om at den maten du vil spise i perioden med vektreduksjon ikke forstyrrer hormonbehandlingen din.

Regn med at det tar tid: Det er veldig mange faktorer som spiller inn ved vektregulering, som arv, hormoner, nivå av fysisk aktivitet og også hjernens signaler. For å få vekten nedover, må kroppens ”termostat” i hjernen innstille seg på en lavere trivselsvekt, uten at den reduserer forbrenningen. Dette tar tid, og du bør derfor holde deg til en diett som gjør at du maksimalt går ned 0,5 kilo i uken.

Insulinresistens: Dette er en tilstand som ofte sees hos personer med hypotyreose, uten at man kan forklare hvorfor det er slik. Har man insulinresistens, vil blodsukkeret stige unormalt høyt etter en normal mengde karbohydrater. Bukspyttkjertelen skiller ut hormonet insulin som skal få sukkeret vekk fra blodbanen og inn i cellene. Ved insulinresistens utskilles det unormalt mye insulin for å få denne oppgaven utført, fordi kroppsvevet ikke reagerer normalt på insulinet. Derfor ser man forhøyede insulinnivåer hos personer med insulinresistens.

For å gå ned i vekt når du både er insulinresistent og har hypotyreose, kan det lønne seg å følge et kostopplegg som både er fett- og karbohydratfattig. På denne måten begrenser du energiinntaket ditt, samtidig som du ikke spiser mat som øker insulinnivåene ytterligere. I tillegg vil en rask halvtimes spasertur kunne gjøre underverker, for mye av insulinresistensen kan komme av inaktivitet.

Mat du bør spise mindre av ved insulinresistens og hypotyreose: Pasta, poteter, ris, lyse hvetebrød/loff, mais, søtpoteter, desserter, helfete meieriprodukter, farseprodukter av kjøtt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply