Yoga og helse

Ichigo ichie: japansk livsvisdom for nordboere

I den travle hverdagen, med hektiske timeplaner og konstante distraksjoner, mister vi lett å miste fokus. Vi går glipp av de små øyeblikkene som utgjør selve essensen av livet. Det japanske konseptet «ichigo ichie» inviterer oss til å oppdage skjønnheten i hvert eneste øyeblikk. Til å gripe de sjeldne mulighetene, og å omfavne livet med en følelse av takknemlighet og tilstedeværelse.

Ichigo ichie kan oversettes til «ett møte, ett øyeblikk» og minner oss om at hvert øyeblikk er unikt og uerstattelig. På samme måten som at vannet som renner i en elv, forandrer seg fra sekund til sekund (nye vannmengder flommer forbi oss), så er også vi i konstant endring. Dermed er det aldri den samme personen (oss selv i endring) som bader i den samme elven (elven i endring) – selv om vi føler at «jeg» har badet i «denne elven» i årevis.

Så enkelt er det rett og slett ikke.

I naturen finner vi metaforer som speiler denne livsfilosofien. Se for deg en vakker vårblomst som springer ut i all sin prakt. Den er en skjør, men kraftfull påminnelse om at skjønnheten ofte finnes i det flyktige og kortsiktige. På samme måte som blomstringen bare varer en kort stund, er livet også en serie av forgjengelige øyeblikk. Ichigo ichie lærer oss å verdsette hvert øyeblikk som en sjelden perle i et uendelig hav av tid.

Yogaens filosofi som veiviser

Jeg syns dette japanske begrepet smelter perfekt sammen med yogafilosofien og min opplevelse av meg selv på yogamatten. I yogaen lærer vi å bringe oppmerksomheten til pusten, til kroppens bevegelser og til øyeblikket som det er. Dette harmoniserer perfekt med essensen av ichigo ichie. Å praktisere tilstedeværelse og oppmerksomhet gir oss muligheten til å smi sterke bånd med hvert øyeblikk. På samme måte vever trådene seg gjennom naturens rike mangfold.

Yoga lærer oss også å omfavne balanse. I vårt hektiske samfunn er det lett å bli feid bort av strømmen av daglige forpliktelser. Ichigo ichie oppfordrer oss til å finne balansen mellom å forplikte oss til våre oppgaver og å være fullt til stede i de små, men betydningsfulle øyeblikkene.

Selv om ichigo ichie er en japansk filosofi, er dens kjerneverdier universelle og kan være like relevante i norske omgivelser. Vi kan finne ichigo ichie i nordlysets magi, i fjordenes storslåtte skjønnhet og i skogenes stille sus. Å omfavne dette konseptet gir oss muligheten til å dyrke en dypere forbindelse med vår egen kultur og natur.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply