Sunn mat

Ikke tro at epler er kjedelige!

Røde epler på gren med grønn bakgrunn utendørs

Få epler på dagsorden! Det gamle ordtaket ”an apple a day keeps the doctor away” har faktisk mye for seg.

Eplet er ikke bare smakfullt, svært anvendelig og populært blant store og små, det er en av få gode kilder til det foryngende stoffet quercetin. Eplet er faktisk en så vanlig frukt at det er lett å overse alle de fantastiske helsebringende egenskapene det har. Under det skinnende røde, grønne eller gule skallet finner du en kombinasjon av stoffer som gjør eplet unikt og svært nyttig å inkludere i kosten.

Spis epler med skallet på

Antioksidanten quercetin får følge av en rekke andre stoffer i eplet, men for å dra nytte av dem, må du spise skallet. Det er nemlig her det meste av de aktive stoffene sitter. I en undersøkelse fra USA var det Fuji- og Red Delicious-epler som hadde det høyeste antioksidantinnholdet. De aktive eplestoffene har en styrkende virkning på hjerte og blodkar. De senker betennelsesnivået i kroppen, og et eple om dagen ser ut til å beskytte kvinner mot lungekreft.

I skallet sitter det også stoffer som hermer effekten til antihistaminer – astmamedisin. Eple kan dermed hjelpe på pusten til en som har fått astmaanfall – så sant man ikke er allergisk mot epler, da!

Pektin, et fiberslag i eplet, er i flere studier vist å kunne regulere vekten fordi det ser ut til å senke farten på magesekktømmingen. Kostfiber i epler er generelt bra for kolesterolet og fordøyelsen også.

Vil du ha en deilig kakeoppskrift med epler – som er sunn? Sjekk ut denne!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply