Sunn mat

Immunstyrkende kost

Fyll på med immunstyrkende matvarer i hverdagskosten! Det nærmer seg høst, og med corona stadig hengende over oss, er det mange som kan tenke seg å gjøre det de kan for å holde alskens sykdom unna.

Hva er immunforsvaret?

Huden er vårt ytre forsvar og beskytter mot bakterier og virus. I magesekken er det surt nok til å ta knekken på de fleste bakterier og virus vi måtte få i oss. Likevel kan virus og bakterier noen ganger trenge gjennom huden eller mage-tarmslimhinnen, det ytre forsvaret. Da må vi bekjempe inntrengerne ved hjelp av det indre forsvaret, ulike hvite blodceller. Fagocytter er hvite blodceller som beveger seg raskt rundt i kroppen og spiser opp inntrengere. Om fagocyttene må gi tapt, strømmer to andre typer hvite blodceller til: En type dreper inntrengerne ved hjelp av antistoffer, mens den andre typen husker inntrengeren til senere. På denne måten opparbeider du deg immunitet.

Bygg et lager

Ernæring påvirker immunforsvaret, det sier seg selv. En godt rustet kropp står bedre imot sykdom, og om du skulle bli syk, blir du rammet lettere og det varer kortere. Samtidig er det viktig å huske på at en syk kropp bruker mer næringsstoffer enn en frisk en. Derfor er det viktig å bygge opp gode lagre av de riktige næringsstoffene.

Er det egentlig noe som heter immunstyrkende kost? Ifølge noen eksperter er begrepet å «styrke» immunforsvaret misvisende. Man bør heller snakke om å støtte eller hjelpe det. Uansett hva du velger å kalle det, så er det noen mat som gjør deg bedre rustet mot sykdom. Styrket, eller støttet – er litt hipp som happ.

Immunstyrkende næringsstoffer
  • Antioksidanter – disse reduserer symptomene og hjelper kroppen i kampen mot inntrengerne. Frukt, bær, grønnsaker, nøtter, frø og urter er uovertrufne antioksidantkilder.
  • Omega-3-fettsyrer – disse reduserer infeksjonsnivået i kroppen. Du finner mye omega-3 i valnøtter, linfrø, tran, fet fisk og litt også i mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, brokkoli osv.
Immunstyrkende oppskrifter

Vel bekomme!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply