Sunn mat

Ingefær mot reisesyke

Hel og delt ingefær og en glasskopp med ingefærte

Enten du er på svingete veier, det er turbulens i luften eller bølgene slår mot båtripen: Reisesyke kan ta feriestemningen fra selv den mest feststemte av oss. Men visste du at den kraftfulle ingefærroten kan dempe kvalme og reisesyke like effektivt som tabletter?

Hva er reisesyke?

Reisesyke er kvalme og uvelhetsfølelse som noen av oss opplever når vi er på reise, enten i bil, fly, tog eller båt. Noen opplever det også selv om kroppen er i ro, dersom synsfeltet er i stor bevegelse.

Balansesystemet vårt sitter i øret. Her er det et organ som registrerer forandringer i kroppens stilling, og som gjør oss i stand til å korrigere forandringer i kroppsstillingen. Hvis vi utfordrer balanseorganet for mye, kan du bli kvalm og måtte kaste opp. Du kan også oppleve uvelhet, blekhet, hjertebank, hodepine – alt dette kalles reisesyke. Man vet ikke helt hva som skjer, men en teori er at reisesyken oppstår når syns- og balanseinntrykk ikke stemmer overens. Mange blir lettere bilsyke om de ikke kan se rett fremover på veien.

Ingefær mot reisesyke

Du kjenner kanskje ingefæren best fra sushi eller julens småkaker? Ingefær er en toårig plante som stammer fra Østen. Derfor er det også her den har den lengste historien når det gjelder medisinsk bruk i folketradisjonen. Selve ingefærroten minner om en gurkemeierot og er knudrete og blekt lakserosa i skallet, men friskt duftende og sterk om du smaker på en rå skive. Tørket ingefær er laget av malt og tørket rot.

I våre dager har studier vist at ingefær er utmerket mot reisesyke, kvalme, dårlig appetitt, sure oppstøt og dårlig fordøyelse. For å få best effekt, bør du innta ingefæren før reise og så hver 4. time, som med vanlige reisesyketabletter.

Slik lager du ingefærte: Kok vann, ha i revet eller skivet ingefær og la trekke 5 minutter før du drikker. Du kan godt drikke ingefærteen kald også – det er spesielt deilig på sommerstid!

Husk å drikke mye

Vanligvis orker vi lite mat når vi er kvalme. Det er alltid viktig å drikke rikelig, spesielt i situasjoner der du mister væske, for eksempel ved oppkast.

Her kan du finne mer som er godt å drikke!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply