Yoga og helse

Interstitium og yoga

Har du hørt om interstitium? Dette er fullt fungerende organ på linje med hjertet eller nyrene, men inntil nylig var det helt ukjent for oss. Og hva har det med yoga å gjøre?

Den 28. mars 2018 døpte forskere det nye organet for interstitium. Men i motsetning til de andre indre organene, som er tydelige klumper eller enheter av støtte og mindre størrelse, så er ikke interstitiumet så synlig for oss – om vi ikke vet hvor vi skal lete. For dette organet dekker faktisk hele kroppen vår, fra topp til tå. Det fyller alle hulrom som ikke er lumen i tarmsystemet, det er væskefylt og har en kollagenstruktur.

Interstitium er bindevev som befinner seg mellom et organs funksjonelle enheter, eller mellom huden og musklene, for eksempel. Det er tynt, tynt, tynt som silkepapir, eller som en tyggis du har strukket ut så den er nesten gjennomsiktig, men hvor det fortsatt er «sprett» og elastikk i strukturen. For interstitium er et elastisk organ som kan gli og skape flyt. Om og vi kutter i det, trekker det seg sammen og ser ut som en klump med vått snørr. Dette er ikke mine ord, men ordene til Gil Hedley, forfatter av flere bøker og videoer om den menneskelige anatomi.

Struktur og funksjon

Interstitium er et sammenhengende væskefylt rom som eksisterer mellom en strukturell barriere, for eksempel en cellevegg eller huden, og indre strukturer, som organer, inkludert muskler og sirkulasjonssystemet. Væsken i dette rommet kalles interstitiell væske og består av vann og stoffer (kollagen, hyaluronsyre) som drenerer inn i lymfesystemet.

Interstitiell væske er et oppbevarings- og transportsystem for næringsstoffer som distribueres mellom organer, celler og kapillærårer. Men også viktige signalmolekyler som kommuniserer mellom celler flyter her, og antigener og cytokiner som deltar i immunreguleringen.

Væsken forandrer sammensetning når vi vokser, når vi har betennelser i kroppen eller blir syke. Det totale væskevolumet av interstitium når du er frisk er ca. 20 % av kroppsvekten, men dette volumet er dynamisk og kan endres i mengde og sammensetning når immunforsvaret krever det.

Yoga og interstitium

Når du praktiserer yoga, bruker du mange forskjellige områder av kroppen: alt fra hjerte- og karsystemet til musklene, og alt i mellom. For å fokusere på interstitium under praksisen, kan vi jobbe med å holde stillingene lengre (som i yinyoga). I stillingene kan vi så engasjere oss i en lett «sprett og rekyl» bevegelse mellom de lengre holdene.

For eksempel hvis du er i Dragen, kan du tenke at bakbenet er en gummistrikk. Senk bekkenet så du fordyper strekken i lår og lyske, før du naturlig lar kroppen «sprette» tilbake til utgangsstillingen. Prøv å ikke kontrollere returen. La kroppens naturlige elastisitet bringe deg tilbake til startposisjonen – og dermed jobbe med de elastiske egenskapene til interstitium.

Vil du lære mer om yinyoga? Ta kontakt med meg her: gunn.helene.arsky@gmail.com

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply