Sunn mat

Inulin, det søte fiberstoffet

Kostfiberet inulin finnes i mer enn 36 000 plantearter rundt om i verden. Det inngår som en del av plantenes reisverk, på linje med annet fiber. Men her stopper også mye av likhetene. Øk inntaket av inulinrike frukter, bær, grønnsaker og kornvarer, så gjør du hjertet og blodårene dine en tjeneste!

Hva er inulin?

Inulin hører til den kjemiske familien fruktaner. Det er vannløselig – det betyr at det kan røres ut i vann dersom vi har det i ren form, men det betyr ikke at vi kan fordøye det. Vi mangler rett og slett de enzymene som skal til for å fordøye inulin når det kommer ned i tynntarmen. Men det er et svært viktig næringsstoff likevel!

Når vi spiser mat som inneholder inulin, går inulinet uforandret ned i tykktarmen. I tykktarmen har hver og en av oss omtrent én kilo tarmbakterier. De snille, helsefremmende bakteriene trives med å livnære seg på inulin, og dermed vil et økt inntak av inulinholdige grønnsaker og frukter gjøre levekårene bedre for de snille bakteriene. Det betyr mindre plass til de helseskadelige tarmbakteriene – og mindre sykdom.

Godt for hjertet og blodårene

Inulinfiberet ser ut til å kunne normalisere fettomsetningen i kroppen. Dette spiller igjen en rolle på risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom, eller på utfallet av en eksisterende sykdom. Inulinet virker også som en slags svamp i tykktarmen, og suger til seg kolesterol. Kombinasjonen inulin og kolesterol blir så fraktet ut av kroppen med avføringen, og dermed bidrar inulinet til et bedre kolesterolnivå. Helt naturlig!

Studier har vist at inulin øker opptaket av kalsium og magnesium. Dette er to viktige mineraler som i tillegg til å inngå i skjelettet vårt, er avgjørende for normal muskelfunksjon. Og hjertet er vel den viktigste muskelen vi har, for ikke å glemme viktigheten av velfungerende lungemuskulatur.

Godt for resten av kroppen

Inulin deler også noen egenskaper med de uløselige fibrene (slik som cellulose i hvetekli). Inulin suger ikke bare til seg kolesterol, men vann også. Det betyr at de øvrige vitaminene, mineralene og næringsstoffene blir lettere å suge opp i en større del av tarmen.

Når de «snille» tarmbakteriene får tilgang på inulin, gjæres inulinet til korte fettsyrer, blant dem eddiksyre, propionsyre og smørsyre. De første to fettsyrene transporteres til leveren og brukes som energi (kalorier) i kroppen, mens smørsyren har vist seg å ha kreftforebyggende effekter lokalt i tykktarmen og endetarmen.

Naturlig inulinrike matvarer:
 • Asparges
 • Banan
 • Hvitløk
 • Purre
 • Jordskokk
 • Løk
 • Hvete
Anbefalt fiberinntak

I en studie fikk forsøkspersonene 15 gram inulin hver dag i løpet av to uker. Denne store mengden inulin førte til en oppvekst av de gode tarmbakteriene på hele 10 %, mens de sykdomsfremkallende bakteriene trakk seg tilbake. Vannløselig fiber skal inngå som en del av det totale fiberinntaket. Norske ernæringsmyndigheter anbefaler et inntak på 25-35 gram fiber per dag. I gjennomsnitt spiser vi ca. 15 gram fiber per dag. Med andre ord vil alle ha godt av å fokusere mer på fiber i hverdagen, både av typen kli og inulin.

Trenger du hjelp til å inkludere mer inulin i kosten din – eller få en bedre tarmhelse generelt? Ta kontakt med meg i dag – jeg kan hjelpe!

Hilsen Gunn Helene
Et lite PS for deg med irritabel tarm

Inulin er ikke alltid så gugnstig likevel. Denne fiberen kan forårsake luft i magen og smerter hos personer med Irritabel tarmsyndrom (IBS) på grunn av flere fysiologiske mekanismer. For det første er inulin et fermenterbart fiber, noe som betyr at det blir brutt ned av bakterier i tykktarmen. Denne fermenteringen produserer gasser som hydrogen og metan som kan føre til oppblåsthet og flatulens.

I tillegg har personer med IBS ofte en sensitiv tarm, og inulin kan irritere tarmveggen. Dette kan føre til økt følsomhet for smerte og ubehag, spesielt når tarmen blir utspilt av gass som samler seg. Inulin kan også endre sammensetningen av tarmmikrobiotaen, og dette kan påvirke tarmens funksjon og føre til symptomer som diaré, forstoppelse og magesmerter.

Det er derfor viktig for personer med IBS å være oppmerksomme på kostholdet sitt og eventuelt unngå matvarer som inneholder inulin hvis de opplever ubehagelige symptomer.

Trenger du hjelp til å fjerne inulin fra kosten din fordi du har irritabel tarm? Ta kontakt med meg i dag – jeg kan hjelpe!

Hilsen Gunn Helene

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Kristin Bjerke
  29. september 2023 at 10:52

  Hei!
  Verdt å få med at mange får skikkelig vondt i magen, diare og luft av inulin? Skikkelig ille for IBS’ere, masse FODMAPS.. Jordskokksuppe er feks helt drepen for manges mager…

  • Reply
   bakingyogi
   1. oktober 2023 at 09:54

   Hei!

   Takk for innspill! Du har helt rett. Jeg har inkludert et nytt avsnitt om inulin og IBS i artikkelen. God helg!

  Leave a Reply