Sunn mat

Ital: Vegetarmat på rastafari-vis

Jamaica kvinnelig kokk utendørs gryter

Ital er «beviset» på at rastafaribevegelsen er mer enn reggae og hasj. Denne måten å spise på er laget for å øke Livity – den livsenergien rastafariene mener fins i oss alle, og som er gitt fra det guddommelige.

Rastafarianismen har sitt utspring på Jamaica, med røtter i Afrika. Rastafarianere følger ofte ital spiseregler. Ital stammer fra ordet vital og representerer enheten med naturen. Fordi rastafarianerne henter sine leveregler fra intens meditasjon og bønn, er det ingen enhetlige matregler innen religionen. Likevel er det noen fellestrekk ved de fleste ital-følgere.

Alt man spiser, skal øke livskraften. Derfor skal maten være naturlig, ren og fra jorden. Tilsetningsstoffer, gjødsel og til og med mineralsalt unngås. Havsalt kan brukes. I tråd med dette prinsippet skal maten heller ikke være konservert på noe vis, og redskaper og kjøkkenutstyr skal være av tre eller keramikk.

Få rastafarier følger alle ital-spisereglene, noen følger ingen av dem.

Dødt kjøtt senker livskraften

Mye baseres på det Gamle Testamentet. For eksempel siteres Første mosebok:

Og Gud sa: Se, jeg gir eder alle urter som sår sig, alle som finnes på jorden, og alle trær med frukt som sår sig; de skal være til føde for eder.

På samme måte som jødene og muslimene spiser mange rastafarier ikke svin. Mange unngår også skalldyr, og mange er rene vegetarianere eller veganere. De mener at å spise dødt kjøtt fra levende vesener, senker, heller enn øker, ens egen livskraft.

Mens rastafarianerne aktivt bruker hasj for å komme i rett modus for bønn, er det mange som tar avstand fra alkohol, sigaretter, kaffe og cola.

Bedre tider

På 1980-tallet var det vanlig i det britiske ernæringsmiljøet å bekymre seg for ital-barn, fordi de ofte fikk rakitt som følge av mangel på vitamin D. Nå er dette ikke et problem lenger, da foreldrene følger de vanlige britiske helsestasjonsbesøkene og sørger for et godt kosthold på linje med andre foreldre.

Lysten på en vegetarrett? Sjekk ut min spennende spicy ovnsbakte blomkål!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply