Sunn mat

Jod nok til alle?

Sporstoffet jod har gått under radaren for mange av oss. Men selv om vi bare trenger mikroskopiske mengder av det, så er det viktig – blant annet for stoffskiftet, men også for dem som ønsker å bli gravide. Vegetarianere og veganere ser ut til å være ekstra utsatt for jodmangel.

Vi har bare rundt 20 til 50 milligram jod i kroppen, og det meste er å finne i skjoldbruskkjertelen i halsen. Stoffet inngår i hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene regulerer energiomsetningen i de fleste cellene i kroppen. De øker absorpsjonen av glukose og nedbrytningen av fett og glykogen.

Jod finnes i ganske få matvarer, og saltvannsfisk, skalldyr, melk og melkeprodukter er de viktigste kildene i kosten. Salt som er beriket med sporstoffet finnes også, men bidrar ikke med mye jod totalt sett.

Mangel på jod

Jodmangel fører til at skjoldbruskkjertelen vokser i et forsøk på å oppfange mer jod fra blodet. Samtidig vil den for lave produksjonen av tyroksin føre til nedsatt energiomsetning, og du blir slapp og uopplagt. Denne sykdommen kalles struma og opptrer i områder der det er lite jod i jordsmonnet, der man spiser lite saltvannsfisk og der saltet ikke er beriket.

Hvis jodmangelen får vare, vil kroppen danne for lite tyroidhormoner. Dette fører igjen til tilstanden hypotyreose. Hypotyreose kan også utvikle seg av andre årsaker enn jodmangel, og hypotyreose på grunn av jodmangel er sjeldent i Norge.

Jodmangel er særlig alvorlig for gravide og ammende, siden fosteret og barnet også vil få i seg for lite jod. Utviklingen av nervesystemet vil da kunne bli hemmet. For mye kan være uheldig, og inntak over 600 mikrogram per dag bør unngås.

Veganer?

Det er få matvarer i det norske kostholdet som inneholder jod. Spiser du lite eller ikke noe hvit saltvannsfisk og bruker lite eller ikke noe meieriprodukter som melk, syrnet melk, yoghurt og brunost, får du ikke dekket behovet for jod gjennom kosten. Særlig gravide og ammende vegetarianere og veganere bør være påpasselige med få i seg nok jod.

Tang og taremel er ofte veien å gå for veganere. Men vær obs! Produktene kan inneholde meget høye konsentrasjoner av jod og må brukes med forsiktighet.

Norske eksperter har ytret ønske om at det skal bli påkrevet at produsenter av tang- og tareprodukter oppgir mengden jod på emballasjen. Først da blir det mulig å regulere inntaket på en god måte for veganere.

Derfor blir jeg glad når jeg ser at for eksempel Sunkost selger grovt tangmel med følgende tekst (som er superviktig å overholde):

«1 knivspiss daglig utrørt i vann, juice eller annen væske. Tangmel kan brukes i supper, sauser eller til brøddeig. Anvendes sparsomt (1 knivspiss = ca. 250 mg pr. dag), da jodinnholdet er høyt.»

OBS: 250 mg (et kvart gram) tang gir opptil 500 mikrogram jod. Langt over anbefalingen, og nesten opp til maksdose før det blir giftig.

Lurer du på hvordan ditt jodinntak er? Jeg analyserer kostholdet ditt og gir deg tilpassede råd og veiledning! Send meg en mail her.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply