Sunne og skjønne oppskrifter

Jordskokksuppe

Har du smakt jordskokksuppe? Du vet det, dersom du har det. I alle fall syns jeg at dette er en uforglemmelig rett, og derfor vil jeg gjerne dele min beste oppskrift på denne suppen med deg.

Noe av det fineste med høsten, er den klare, nesten skarpe luften. Den knallblå himmelen og en stadig lavere sol, som farger bladene gylne og som lar jorden ange.

Litt av den følelsen får jeg når jeg spiser jordskokksuppe også. Den har en særegen, varm duft, krydderaktig i seg selv.

Litt om jordskokk

Jordskokken var ganske utbredt i Norge før poteten kom, men havnet litt i skyggen av nykommeren.

Jordskokken er rik på kostfiber, spesielt av typen inulin, som gir den søte smaken og styrker tarmfloraen. Den er også en kilde til B-vitaminet folat som er bra for hjertet, og til mineralet kalium som holder blodtrykket normalt.

Bruk jordskokk rå i salater, som råkost, bakt eller i supper og pureer. De kan kokes og brukes i stapper og gratenger, stekes og friteres som chips.

Litt om løk

Løk har lange tradisjoner som medisinplante, og den hørte hjemme i husapoteket. Den ble brukt både innvortes og utvortes, for eksempel på sår.

Moderne forskning viser at de gamle hadde rett – løk, spesielt hvitløk, inneholder bakteriedrepende stoffer som er bra på betente sår, men også mot sår hals, forkjølelse og andre lette infeksjoner.

Det er i lukten virkningen sitter. Ulike svovelholdige stoffer i løken dannes når du kutter løken. Jo mer det lukter, desto sunnere er det!

Trenger du hjelp til å spise grønnere i hverdagen? Ta kontakt her, jeg kan hjelpe deg med kostveiledning, kostanalyse og kostomlegging.

Hilsen Gunn Helene

Og her er oppskriften:

Jordskokksuppe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 4-5

Smakfull, enkel og nærende i høsttiden.

Ingredients

  • 300 g jordskokker
  • 1 løk
  • 1 ss olivenolje
  • 3-4 dl grønnsakkraft (eller vann + buljongterning)
  • 2 dl kremfløte eller tilsvarende vegetabilsk alternativ
  • 1-3 ts sitronsaft
  • 4 ss bladpersille, hakket
  • 2 dl krutonger

Instructions

1

Skrell jordskokkene og skjær dem i skiver. Hakk løken fint.

2

Varm oljen i en gryte og stek grønnsakene i ca. 2 minutter på middels varme, til de er myke.

3

Tilsett grønnsakkraft til det dekker jordskokkene. Kok suppen under lokk ved svak varme i ca. 20 minutter, til jordskokkene er møre.

4

Tilsett fløten og kjør suppen glatt i en blender eller med stavmikser.

5

Smak til med sitronsaft og dryss persille på toppen.

6

Server med brødkrutonger ved siden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply