Sunne og skjønne oppskrifter

Grov julegrøt med brunost og tyttebær

Grøt med mandler, brunost og tyttebær

Har du tradisjon med julegrøt? Det trenger ikke bare være risgrøt til jul! Hva med å servere en skikkelig grov grøt, men som smaker forførende av jul.

Om spelt i julegrøt:

Spelt er et næringsrikt kornslag som vinner stadig mer popularitet blant de som vil spise sunnere så vel som allergikere og folk med matvareintoleranser.

Spelt (Triticum spelta) er et gammelt kornslag som sies å være urformen av hvete (Triticum aestivum), eller hvetens fjerne fetter. Mens hvete stadig har blitt foredlet for å oppnå større og mer robuste avlinger, har spelt ikke blitt rendyrket på samme måte.

Spelt inneholder mye fiber og flere typer vitamin B. I tillegg er proteininnholdet mellom 10 og 25% høyere enn i moderne hvetemel. Aminosyresammensetningen er også annerledes enn i vanlig hvete, noe som gir gode bakeegenskaper. Spelt inneholder gluten, og kan derfor ikke anbefales til personer med cøliaki (glutenintoleranse).

Om bygg i julegrøt:

Byggens nye popularitet skyldes for en stor del fiberinnholdet. Bygg inneholder to typer fiber som kroppen vår har bruk for, det løselige og uløselige fibret. Fiber som er løselig i vann – og dermed i mageinnholdet vårt – har andre helseeffekter enn fiber som holder seg uoppløst gjennom hele fordøyelsessystemet, slik som for eksempel hvetekli gjør.

Bygg inneholder en spesielt helsegunstig type løselig fiber som kalles betaglukan. Dette fibret er jevnt fordelt i hele byggrynet, men det er mest rett under skallet. Å bruke hele byggryn eller sammalt byggmel sikrer derfor det beste inntaket av betaglukaner fra bygg. Betaglukan senker kolesterolet.

Om tyttebær på toppen:

Tyttebær er røde, glatte og pene i skallet. De er sjelden servert alene, fordi smaken er noe sur og besk. Tyttebær holder seg veldig godt og er fint til frysing. Det skyldes det høye innholdet av naturlig benzosyre – bærets eget konserveringsmiddel. Tyttebær er også fulle av C -og B- vitamin, samt mineraler, spesielt mangan. De inneholder i tillegg proanthocyanidiner, et stoff som kan være bra for de som spiser mye fet mat.

Og det gjør de fleste av oss i julen.

Her er oppskriften:

Grov julegrøt med brunost og tyttebær

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 4 porsjoner
Total Time: et døgn

En 100 % grov grøt - som ikke oppleves som grov i det hele tatt. Derimot senker luksusfølelsen seg over spisegjesten. Brunost på grøten er virkelig magisk, og sødmen avbalanseres fint med de syrlige tyttebærene.

Ingredients

  • 1 dl spelt, hel
  • 1 dl bygg, hel
  • 1 l melk (gjerne styrk melk eller soyamelk)
  • 1 ts vaniljesukker
  • En klype salt
  • Topping:
  • 100 g brunost (sløyfes for de som ikke bruker melk)
  • 150 g fryste tyttebær
  • 75 g mandler, gjerne ristet
  • Litt honning eller sirup

Instructions

1

Dag 1: Legg gryn i en kjele med vann over natten.

2

Dag 2: Hell av vannet. Ha i melk og en halv vaniljestang i kjelen med korn. Vaniljestengene snittes på langs, skrap deretter ut frøene, og ha både stang og frø i grøtkjelen. Gi grøten et oppkok, la så grøten stå og putre i 40-50 minutter til grynene er møre.

3

Server grov julegrøt med en raus porsjon revet brunost og tyttebær samt litt mandler og honning/sirup.

Notes

For enda mer julefølelse - prøv brunosten som er julekrydret, eller ha på litt kardemomme på toppen 🙂

Vil du prøve noe annet med spelt? Sjekk denne smakfulle oppskriften!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply