Kjenner du til sammenhengen mellom kaffe og kolesterol? Du har sikkert sett at kaffe er en av de største kildene til antioksidanter i norsk kosthold – og det er jo bra. Men at kaffe kan øke kolesterolet, visste du kanskje ikke?
I flere tiår har traktekaffen vært den aller mest brukte formen for kaffe i Norge, og med den forsvant de store bekymringene omkring kaffe, kolesterol og hjertehelse. Vanlig kokekaffe (sånn man koker i kaffekjele, med grut og vann sammen) var det nesten ingen som drakk. Og godt var det, for den typen kaffe har en kjent, negativ effekt på kolesterolet.
Dette skyldes at ren kaffe som ikke er filtrert i papirfilter, inneholder mye av stoffene kahweol og cafestol. Disse oljene kan øke det totale kolesterolnivået og også det dårlige LDL-kolesterolnivået.
Men etter mange år med filterkaffe, dukket kaffebarer med espressobaserte kaffedrikker opp på så å si hvert gatehjørne. Og espresso er ikke filtrert i papir, men i metallfilter. Dette filteret holder gruten ute, men ikke fettstoffene kahweol og cafestol. Disse blir med inn i kaffen – og går inn i kroppen. Det samme gjelder for presskannekaffe, tyrkisk kaffe og såkalt «pour-over» kaffe laget med metallfilter.
Ikke bare for de eldre
De fleste studier på kaffe og helse viser at moderate mengder (4 kopper eller mindre daglig, av filterkaffe) kan være bra for den generelle helsen. Drikker du mer enn 4 kopper, øker risikoen for å dø av hjertesykdom. Kvinner «tåler» filterkaffe dårligere enn menn, og hos kvinner øker kolesterolet om vi drikker mer enn 4 kopper om dagen. For menn er tallet 6 før man ser en økning.
Forskning har vist at eldre kaffedrikkere har høyere nivåer av kolesterol. Men det var ikke mye forskning på yngre mennesker før nylig.
I en studie som ble publisert i 2018, fulgte forskerne med på hvor mye kaffe folk i alderen 18 til 24 år drakk i løpet av en uke og sammenlignet det med kolesterolnivået. Forskerne fant at jo mer espressobaserte drikker deltakerne drakk, jo høyere var kolesterolnivået deres.
Filterkaffe og pulverkaffe er best for helsen
Papirfiltre fanger opp fettstoffene kahweol og cafestol og reduserer dermed innholdet av disse stoffene betydelig i den ferdige kaffen. Det samme gjelder for pulverkaffe. Her finnes det svært lite igjen av de kolesteroløkende stoffene. Denne kaffen øker derfor ikke kolesterolet nevneverdig, om du holder deg til maks fire kopper om dagen.
Smarte tilsetninger til kaffen
Hvis du ønsker å holde kolesterolnivåene i sjakk, bør du unngå å tilsette mettet fett til kaffen. Mettet fett presser kroppen til å lage mer kolesterol. Og mange av de klassiske kaffetilsetningene inneholder kolesterol i seg selv, idet de stammer fra kumelk.
Bytt til plantebaserte melkeslag uten mettet fett. Baristamelk av havre eller soya smaker godt! Vanlig fløte, kaffefløte og helmelk inneholder mye mettet fett, i tillegg inneholder de kolesterol.
Bulletproof kaffe er populær blant tilhengere av ketogen diett. Her rører man inn smør og kokosolje (også noen ganger kalt MCT-fett) inn i kaffen og drikker 1-2 kopper i stedet for å spise frokost. Smøret i denne kaffen kan være uheldig for de som sliter med å holde kolesterolverdiene i de normale områdene. Dette gjelder spesielt hvis du fortsatt sliter med kolesterolet selv etter å ha fulgt en lavkarbo-diett.
Krydre kaffen med varmere krydder, de du forbinder med vinteren. Kardemomme, allehånde, nellik, ingefær, muskatnøtt, stjerneanis og kanel passer spesielt godt sammen med kaffe. Bruk malte krydder, og bare en ørliten klype til en kopp.
Kilder:
https://coffeeaffection.com/downsides-to-drinking-bulletproof-coffee/
No Comments