Sunn mat

Kan kosten forebygge Alzheimer?

Vannflaske på bord i hellas middelhavsdiett alzheimers

Alzheimer er en av de vanligste demenssykdommene i Norge. Er det noe vi selv kan gjøre for å forebygge Alzheimer? Selv om det ikke er en veldig sjelden sykdom, vet legevitenskapen fortsatt lite om hva årsaken til sykdommen er.

Forsink utviklingen

På verdensbasis er det 44 millioner som har Alzheimers sykdom og tilgrensende tilstander. Pasienter med Alzheimer utvikler et slaggstoff som omslutter nervecellene i hjernen, slik at hjernecellene til slutt dør. Sykdommen begynner et par tiår før symptomene begynner å vise seg, så da de første tegnene til demens gjør seg gjeldende, er allerede store mengder hjerneceller døde. Det jobbes på flere hold for å avdekke årsakene til sykdommen, samtidig som man forsøker å finne noe som kan forsinke utviklingen. Og det er her maten spiller inn. En rekke ulike studier fra hele verden peker i retning av at kostholdet er svært avgjørende for risikoen for å utvikle Alzheimer.

Kostråd for å forebygge Alzheimer
  • Middelhavsdietten. Pasienter som allerede har fått Alzheimers sykdom, kan redusere risikoen for en for tidlig død ved å ha et kosthold som ligger så tett opptil middelhavsdietten som mulig. En undersøkelse fra USA viste at de som delvis fulgte middelhavsdietten, levde 1,3 år lenger enn de som ikke fulgte dietten. De som overholdt dietten til punkt og prikke, levde i gjennomsnitt fire år lenger enn de som ikke fulgte den.
  • Unngå akrylamid. Dette stoffet kan dannes i brød, potetgull, pommes frites og andre stivelsesholdige matvarer under steking eller tilbereding ved høy temperatur, på fabrikken eller hjemme hos deg selv. Akrylamid er kreftfremkallende men kan også øke risikoen for Alzheimer fordi det ødelegger hjerneceller.
  • Spis bær. Bær er rike på antocyaniner, sterke antioksidanter som ser ut til å kunne bremse degenerative demenssykdommer som Alzheimer. Solbær og hyllebær er flotte, det samme gjelder blåbær.
  • Omega-3. De essensielle fettsyrene i omega-3-familien kan redusere depresjoner og sinnsopprør hos Alzheimerpasienter. I tillegg ser omega-3 ut til å bedre hjernefunksjonen hos pasienter som bare er lett rammet av Alzheimer.
  • Drikk smart. Grønn te og juice inneholder sterke antioksidanter som kan bremse skaden på hjernecellene. En studie viste at så lite som tre glass juice i uken kan redusere risikoen for Alzheimer. Kaffe ser også ut til å beskytte. En portugisisk undersøkelse viste at sunne, eldre mennesker som hadde drukket tre til fire kopper kaffe daglig siden 25-årsalderen, ikke hadde tegn på Alzheimers sykdom. Kaffe inneholder også antioksidanter.
  • Ta tilskudd. Antioksidantene vitamin E og Q10 kan bedre hjernefunksjonen og forhindre oksidativ skade på hjernevevet. Gurkemeie, enten som krydder eller i form av tilskudd, kan også vise seg å være virkningsfullt. Et av stoffene i gurkemeieroten kan rense ut slaggstoffene som forårsaker Alzheimer.

Vil du prøve deg på en deilig drikk med gurkemeie? Prøv denne!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply