Sunne og skjønne oppskrifter

Kinesisk brokkoli – sunt middagstips

brokkoli i buketter innendørs

Er du glad i brokkoli? Da er denne retten garantert noe for deg.

Brokkolien er utrolig vakker – smaragdgrønn, tett og full av små, små blomster. Og så er den stadig å finne på toppen av listen over de aller sunneste matvarene. Men til tross for skjønnheten og sunnheten, er det mange som tenker at denne grønnsaken er litt kjedelig mat. Dampede brokkolibuketter nå igjen, liksom.

Rå eller oppvarmet brokkoli?

Ja takk, begge deler! Den rå brokkolien er fantastisk bra. Oppvarming kan redusere innholdet av for eksempel vitamin C, mens du nesten dobler innholdet av tilgjengelig betakaroten (vitamin A). Så derfor – både rå og bakt, kokt, wokket eller dampet brokkoli er bra!

Og det er vel kanskje på grunn av dette at mange mener at denne grønnsaken er en av de supreste supermatvarene vi har. Jeg er helt enig – og spiser den så ofte jeg kan!

Supermat

Brokkoli er så absolutt en supermatvare, spekket med vitaminer, mineraler, fiber og spennende antioksidanter og andre aktive stoffer vi kan dra nytte av rent helsemessig. Selv om brokkoliens innhold av kalsium ikke kan måle seg med det vi finner i melk og ost, kan det bety en god del for dem som ikke bruker meieriprodukter. Betakarotenet, som jo er et sterkt oransje fargestoff, ligger pakket sammen med det grønne klorofyllet og gir brokkolien den intenst mørke fargen. Fibrene i brokkoli er både av den løselige og uløselige typen, og kan dermed være med på å regulere kolesterolnivået i blodet. Fritt kolesterol i tarmen binder seg til fibrene og fraktes ut med avføringen.

Ut fra menyen på de fleste kinarestauranter i Norge, er brokkolien veldig populært i Kina. Men jeg har ikke vært i Kina, så det kan jo hende at brokkolien her til lands er en erstatning for en kinesisk grønnsak. Det spiller ingen rolle for meg – brokkoli er nydelig, og servert på denne måten er den langt fra den vanlige, dampede versjonen.

Denne oppskriften har jeg hentet fra en av bøkene mine, Spis deg ung. Vel bekomme!

Kinesisk brokkoli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 4 porsjoner

Det salte i soyasausen bringer en ny dimensjon til brokkolien, og ingefæren er både sterk, oppfriskende og eksotisk. Soyasausen er en foryngende ingrediens, den også. Retten er nydelig til svin, kylling, kalkun og and, eller alene sammen med ris.

Ingredients

  • 750 g brokkoli
  • 3 ss soyaolje
  • 1 dl hermetiske, skivede vannkastanjer
  • 1 cm rå, skrelt ingefær
  • 1/3 ts revet sitronskall
  • 1 ts soyasaus
  • 1 ½ dl vann
  • salt og pepper etter smak

Instructions

1

Skyll brokkolien og vask sitronen godt.

2

Del brokkolien i små buketter.

3

Ha olje, vannkastanjer, revet ingefær og sitronskall i en stekepanne og fres til ingefæren bobler.

4

Tilsett brokkolien og rør lett om i ca. 1 minutt. Tilsett soyasaus, vann og salt og pepper etter smak.

5

Kok opp og la det hele koke under lokk i ca. 5 minutter eller til brokkolien er så vidt mør.

6

Ha grønnsakene på et fat og kok inn væsken til det halve, ca. 7–10 minutter.

7

Fordel sausen over brokkolien før servering.

Her er en annen godsak med brokkoli, for deg som er mer glad i pai.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply