Sunne og skjønne oppskrifter

Kjeks fra restene av juicing

Juicing er både sunt og deilig, men det er ikke så gøy å vite at nesten alt av fibrene, vitaminene og mineralene i råvarene blir igjen i «søpla» i juicepressen. Derfor er det superviktig å spise denne guffen som har gitt oss så deilig juice. Men hvordan skal man gjøre det?

Kjeks fra juicing

Jeg har funnet en super måte å bruke opp restene fra juicing! Når juicen er vel i havn, samler jeg opp restene og sparer til jeg har en halv kilo med masse. Det går fort, oftest er det gjort på en juicing eller to. Alle slags råvarer kan brukes, både frukt, bær og grønnsaker. Men når jeg vet at jeg skal lage kjeks av restene, pleier jeg å fjerne alt av skall på sitrusfrukter og røtter. På den måten blir guffen perfekt for kjeks.

Om du samler opp litt og litt juice-guffe, kan du med fordel samle i en boks som du oppbevarer i fryseren, inntil du skal bruke den. Tin alt sammen godt før du skal bake!

Limet i kjeksene

Disse kjeksene trenger ikke egg for å henge sammen! Derimot er det to frø som sikrer at de blir fine og beholder fasongen, selv om de er skikkelig sprø. Og det er linfrø og chiafrø. Begge disse frøene skaper en gele rundt seg når de blir fuktige. Væsken som er i juiceguffen er tilstrekkelig. Når du kverner linførene, får du jevnere kjeks som henger bedre sammen. Du kan også bruke ferdig linfrømel, men jeg liker å lage mitt eget – det blir litt halvgrovt.

Tips til smak

Om du har mye eple- og appelsinkjøtt i guffen din, kan du med fordel krydre kjeksmassen med kanel, ingefær og allehånde for litt ekstra «sødme» uten sukker. Da passer kjeksene fint med syltetøy eller brunost.

Om du har mye grønnsaker i guffen fra juicing, kan du bruke litt mer salt, men også pepper, chili eller urter i kjeksdeigen. Disse kjeksene passer supert til all slags oster, hummus, grønnsaksposteier og annet salt pålegg.

Og her er oppskriften!

Kjeks av rester fra juicing

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: ca. 30 stk
Total Time: 2 timer

Sprø og deilige kjeks fylt av god samvittighet - og helt veganske!

Ingredients

  • 500 g juicing-rester
  • 75 g malte linfrø (eller linfrømel)
  • 60 g hvetemel (eller annet mel)
  • 2 ss chiafrø
  • En klype salt
  • Ev. litt krydder etter ønske
  • Ev. 1 ss vann, dersom det trengs

Instructions

1

Forvarm stekeovnen til 150 grader.

2

Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt.

3

Spre massen på et bakepapir på stekebrett. Legg et bakepapir oppå massen, og bruk kjevle. Rull til hele brettet er dekket av et jevnt lag med kjeksmasse.

4

Ta av det øverste bakepapiret. Bruk en trinse eller kniv og marker kuttelinjene for kjeksene – du bestemmer størrelsen!

5

Stek i ovnen i 45 minutter.

6

Skru varmen ned (og luft ut av ovnen) til den er 80 grader og stek kjeksene videre til de er sprø, minst 45-60 minutter til.

7

La kjeksene avkjøles helt på rist før du oppbevarer dem i en kakeboks.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply