Sunn mat

Kollagen og hud

Trodde du kollagen var noe sjeldent? Nei, det er det vanligste proteinet i kroppen! Og det er viktig for huden. Men må vi ta tilskudd i dyre dommer?

Kollagen har flere oppgaver i kroppen, inkludert å gi struktur til huden og hjelpe blodplatene til å levre seg. I de senere årene har kollagentilskudd blitt populært å spise, og stoffet er å finne i alt fra ansiktsmasker til hudkremer. Spørsmålet er om det nytter å smøre det utenpå oss, eller om vi må spise det for å få effekt.

Kroppens eget lim

Kollagen er en av de viktigste byggesteinene i beinvev, hud, muskelvev, sener og leddbånd. Det er også rikelig av det i blodårene, hornhinnen og i tennene våre. Tenk på det som limet som holder cellene på plass.

Det finnes fire typer kollagen, og nummer 1 og 4 er spesielt involvert i huden. Ettersom vi blir eldre, minsker vår evne til å produsere nok høykvalitets kollagen.

Kollagenproduksjon

Fordi kollagen er et protein, består det av aminosyrer – slik alle andre proteiner også gjør. For kollagen sin del er det en firetrinnsprosess[1].

  1. Først må aminosyrene glysin og prolin bindes sammen til de danner prokollagen. Denne prosessen krever vitamin C (som brukes opp i prosessen).
  2. Det nydannede prokollagenet skilles ut av cellen og møter noen proteinspaltende enzymer (prokollagen peptidaser) som fjerner propeptid-endene på molekylet. Noen av disse er avhengige av sporstoffet kobber.
  3. Det «nystussede» molekylet klumper seg så sammen til enheter som kalles tropokollagen.
  4. Tropokollagenet samler seg spontant til små kollagenfibre.

Du kan hjelpe kroppen din med å produsere dette viktige proteinet ved å sørge for at du får nok av følgende næringsstoffer:

  • Glysin. Denne aminosyren finnes det mye av i svinekjøtt, kyllinghud og gelatin, men glysin finnes også i andre proteinrike matvarer.
  • Prolin. Den andre byggesteinen i kollagenet finnes det rikelig av i eggehviter, hvetekim, meieriprodukter, kål, asparges og sopp.
  • Kobber. Kollagensyntesen kan kontrolleres av tilgjengeligheten av sporstoffet kobber. Store mengder finnes i innmat, sesamfrø, kakaopulver, cashewnøtter og linser.
  • Vitamin C. Sitrusfrukter, paprika, chili, kiwi, ananas og jordbær er gode kilder.
Ferdigdannet kollagen

Kollagen er et animalsk protein, så du finner ikke ferdigdannet kollagen i plantemat. De matvarene som er rike på ferdigdannet kollagen, er kraft kokt på ekte storfebein (dette er den rikeste matkilden), kylling spist med skinnet på, svinekraft, sardiner spist med skinn og bein, innmat (lever og nyrer) og gelatin (i for eksempel gummigodt og fromasj – ikke så sunt, kanskje!). Og så DYRE tilskudd, da.

Hva skjer når vi spiser ferdigdannet kollagen?

Enten du spiser tilskudd av kollagen eller får det ferdigdannet fra maten, så er det et protein som utsettes for vår vanlige fordøyelse. Det er ingen magisk måte å få kollagenet ufordøyd, fiks ferdig frem til huden. Det skjer en nedbrytning – og en oppbygning.

Når vi spiser kollagen (som altså teknisk sett er et protein), bryter magesyren det ned og omdanner det til aminosyren prolin-hydroksyprolin. Det finnes lite dokumentasjon på at kollagen overlever fordøyelsen, og det er lite sannsynlig at kollagenet når inn i blodstrømmen, for ikke å si de riktige lagene i huden.

Det er imidlertid noen gode nyheter. Prolin-hydroksyprolin kan øke hudens innhold av hyaluronsyre. Dette gjør at huden kan virke mer hydrert. Dette forbedrer tilsynelatende slapp hud og bedrer utseendet på hengende og rynkete hud.

Foreløpig gjelder altså at for hver studie du finner som støtter at kollagentilskudd virker, så kan du finne en annen som motsier det. Inntil bedre forskning finner – spis sunn mat som støtter din egen produksjon av kollagen!


[1] https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/procollagen-peptidase

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply