Sunn mat

Kombucha er full av antioksidanter

Den sprudlende og alkoholfrie drikken kombucha er blant de mest populære fermenterte produktene i Norge for tiden.

Kombucha er fermenert te og kan lages på ulike typer te, med ulike typer starterkultur. I en ny studie viser en gruppe forskere fra universitetet i Rio de Janeiro, Brasil, at ulike typer kombuchaer inneholder ulike typer fenoliske forbindelser eller antioksidanter.

De studerte den fenoliske profilen til kombucha laget på grønn og sort te. Teen hadde fått fermentere i 10 dager ved 25 graders varme, altså en noe høyere temperatur enn det er vanlig å ha på kjøkkenbenken her hjemme i Norge.

I tillegg målte de den totale antioksidantkapasiteten til den ferdige drikke, samt deres antibakterielle og antiproliferative aktivitetsnivåer (hvor godt kombuchaen hemmet kreftceller i å vokse).

Kombucha er full av spennende stoffer

De fant 127 ulike fenoliske stoffer under analysen. Av disse var 70 % flavonoider, 18 % fenoliske syrer og 2 % lignaner, for å nevne noe. 103 av de 127 stoffene var aldri før påvist i kombucha. (Dette viser hvor lite vi foreløpig vet om fermentert mat og drikke, og hvor mange helsebringende stoffer som faktisk er i denne maten.)

Det som kanskje overrasker tilhengere av grønn te, som jo regnes som svært rik på antioksidanter, var at det var kombucha laget på sort te som inneholdt flest ulike og mest av de fenoliske stoffene, og som resulterte i en høyere antioksidantkapasitet.

Men den grønne kombuchaen, eller jun, som den kalles, var den eneste som viste antibakteriell aktivitet mot alle typer bakterier den ble testet på, og som hadde en høyere antiproliferativ aktivitet mot kreftceller. Disse to egenskapene skyldes at grønn te er ekstra rik på katekiner.

Forskerne konkluderer med at typen te man brygger kombucha på, er avgjørende for hva slags bioaktive stoffer den ender opp med å inneholde, og dermed hvilke helseeffekter den har.

Hele studien finner du her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31955755

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply