Sunn mat

Kost ved revmatisme

Mange med revmatisme har gått over til et kosthold uten kjøtt og fisk, og med dette merket en bedring i sykdomsbildet. Men ny forskning viser at du ikke trenger å bli vegetarianer for å kunne påvirke sykdommen din i positiv retning.

I Skottland har man svært gode behandlingsresultater av revmatismepasienter som har fått kostråd og praktisk veiledning i middelhavsdietten. Fordi mange gode intensjoner om en kostomlegging strander når det kommer til selve matlagningen, ble en gruppe kvinner med leddgikt invitert til å delta i et forsøk der kokeferdigheter sto sentralt. Etter et halvt år med middelhavskost hadde pasientene mindre smerter og morgenstivhet, i tillegg til at de hadde redusert risikoen for å utvikle hjertesykdom.

Prøv disse byttene for å dempe revmatisme og betennelser i kroppen
  • Bytt syltetøy, kompotter og friterte poteter med mye frukt, bær og grønnsaker, det sikrer inntaket av vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter.
  • Bytt sukker og søtsaker med bær, frisk frukt, rosiner, hermetisk frukt, tørket frukt, litt 70 % sjokolade (mørk) eller mandler og nøtter. Dette er mat som er rikt på energi og antioksidanter – og som smaker godt, spesielt sammen med cottage cheese eller vaniljekesam. Mye tilsatt sukker er ikke bra for leddene. Bruk evt suketter i te og kaffe, dersom du ikke klarer deg uten søtsmak.
  • Bytt fint brød, loff, hvit ris og pasta med grov, men karbohydratrik mat som fullkornsprodukter, grov pasta, brun ris og kokte eller bakte poteter med skallet på. Slik får du i deg fiber, mineraler og flere viktige vitaminer.
  • Spis nok protein. Betennelsene som følger av leddgikt tærer på proteinet i kroppen. Bytt kjøtt og fugl med magre meieriprodukter, fisk og bønner eller linser som proteinkilde.
  • Bytt ut kjøttmiddager med fiskemiddager. Spis to måltider fet fisk i uken (laks, ørret, sild, makrell osv.), i tillegg til mager fisk (sei, torsk, tunfisk).
  • Bytt ut salt med friske urter eller evt seltin i små mengder, det bedrer væskebalansen i kroppen.
  • Bytt alkohol med vann, smoothie eller juice de fleste dagene. Og drikk nok – vann er det beste alternativet, men varier gjerne med urteteer og mager melk også. Unngå kaffe og drikke med koffein.
  • Bytt ut de feteste rettene dine med litt magrere varianter, og helst med umettet fett fremfor mettet fett. Revmatikere har det gjerne best med et moderat fettforbruk. Maksimalt 30 % av energien din bør komme fra fett.
  • Bytt usunn ferdigmat som pizza og pasta med flotte ferdigretter med fisk og poteter, grønnsakgryter, grillet kylling du kan spise med en pose ferdigkuttet salat, og frossen fiskesuppe som bare skal varmes. Smart når du har for vondt til å lage mat selv.
  • Bytt hele brød med skåret. Kjøp grovt brød og få det skåret opp i butikken, så slipper du strevet med å skjære selv om det gjør vondt.
  • Bytt helt pålegg med pålegg i skiver, slik som rene kyllingfileter og mager ost. Enkelt og greit.
Andre råd ved revmatisme
  • Husk å ta din daglige mutlivitamin- og mineraltablett, gjerne også et omega-3-tilskudd.
  • Ta gjerne tran eller omega-3- kapsler.

Trenger du ytterligere hjelp? Jeg kartlegger gjerne kostholdet ditt og foreslår tilpasninger som du kan leve godt med. Ta kontakt her!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply