Sunne og skjønne oppskrifter

Kvedegelé – en himmelsk oppfinnelse

Kvedegele rød gele på glass innendørs

Tre ingredienser er alt som skal til for å lage kvedegelé – og resultatet er fullstendig magisk. En vakker, rubinrød gelé med en parfymert, eksotisk smak.

I saken om kvedemarmelade kan du lese mer om hvorfor den gule kveden med det hvite fruktkjøttet lager en så dyp rød gelé. Kjøkkenmagi, eller kjøkkenkjemi? Siden jeg er en romantiker, velger jeg kjøkkenmagi-teorien.

Uansett – kveden er full av antocyaniner, de samme antioksidantene som gir blåbærene den blå (og sunne) fargen.

Når du lager kvedesyltetøy, og ikke minst gelé, benytter du ikke noe gelatin, agar agar, Certo, Jam eller syltesukker. Marmeladen og geleen tykner helt av seg selv, fordi kveden er spekket med pektin. Dette er et fiberstoff som tykner under oppvarming, og det er det samme du finner i de ulike syltesukrene/-produktene i butikken. Men i kveden er det tilstede helt naturlig.

Det betyr at du kan lage en fruktgelé med bare tre ingredienser: Kvedeavkok, sukker og sitronjuice.

Bruk kokevannet til kvedegelé

Jeg har sett flere oppskrifter på kvedegelé på nettet, der man koker og moser frukten, og så skviser ut så mye juice som mulig for å lage gelé. Tilbake sitter man med mye «kvedesøppel» som er for tørt til å brukes. Jeg har derfor gått for en mer ressursvennlig metode: Først koker jeg fruktbitene i vann. Så siler jeg av kokevannet (NB – dette skal bli til geleen!) og så lager jeg kvedemarmelade av fruktkjøttet. Dermed går ingen ting til spille.

Kvedegelé

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky
Prep Time: 2 min Cooking Time: 1 time Total Time: 1 time

Benytt kokevannet fra kvedemarmeladen til en magisk, rubinrød gelé. Den har en krydret, eksotisk duft og smak som du blir hekta på!

Ingredients

  • Kokevann fra kvedesyltetøy
  • Sukker
  • 1 ts sitronjuice

Instructions

1

Mål opp kokevannet fra kvedesyltetøyet i et desilitermål. Det tilsvarer 100 %.

2

Mål så opp sukker i et desilitermål, tilsvarende 80 % av juicen.

3

Ha sukker og kokevann i en gryte og kok opp under omrøring. La det småkoke (ikke fosskoke) i ca. 1 time, rør om av og til så det ikke svir seg.

4

Test om geleen er ferdig ved å dryppe en teskje gelé på en kjøleskapskald tallerken. Om geleen stivner og rynker seg når du skyver på den, er den ferdig.

5

Rør inn sitronjuice og fyll på rent glass.

Notes

Jeg kokte gelé av kokevannet til de tre kvedefruktene i marmeladeoppskriften. Det ga ca. 2 dl ferdig gelé.

To hel kvede og halv kvede på benk innendørs frukt

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply