Kvinnehelse/ Sunn mat

Kvinner og menn velger ulik trøstemat

Når jeg trenger trøst og kos, er jeg absolutt svak for det søte. Men at hva jeg velger å kose meg med, er avhengig av hvilket kjønn jeg har, har jeg ikke tenkt på før. Men forskning viser altså at menn og kvinner velger ulikt når de skal trøste seg selv med mat.

Menn og kvinner foretrekker ulike matvarer når de skal trøstespise, eller på annen måte spise for å skape ekstra trivsel for seg selv. Litt av forskjellen kan muligens forklares med kvinnenes hormonelle syklus. Vi blir kanskje mer fysne på mat som typisk gir oss mer serotonin (et hormon som særlig styrer humøret). Eksempler er sjokolade, potetgull, kaker, kjeks og andre sukker- og stivelsesrike matvarer.

Kjønnsforskjell i trøstemat

Professor Brian Wansink har funnet at det er en kjønnsforskjell i vårt valg av såkalt trøstemat. Menneskeslekten alltid har kjent en dragning mot søte og salte matvarer. Likevel har Illinois-forskeren funnet at omtrent 40 % av trøstematen ikke faller i de tradisjonelle snacks- og dessertkategoriene (Wansink, Cheney and Chan 2003). I stedet kan de klassifiseres som relativt naturlige, hjemmelagede, til og med ”sunne” hovedretter og inkluderer suppe, grønnsaker, pasta, pizza og biff. Wansink og medarbeidere har fastslått at våre preferanser rundt trøstematen dannes i barndommen. De utløses, i tillegg til sult, av blant annet kjønnsforskjeller. Menn finner trygghet i måltider de tenker at mor tilberedte, slik som moste poteter, pasta, kjøtt og suppe, mens kvinner finner mest trygghet i mat som ikke krever tilberedning, slik som sjokolade, godteri og iskrem.

Lysten på noe godt?

Her kan du trøste deg med litt bedre samvittighet – prøv denne deilige brownien, for eksempel. Eller hva med toast av søtpotet?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply