Sunne og skjønne oppskrifter

Lag din egen oxymel

Glass med oxymel urter

Ikke hørt om oxymel, sier du? Det er ikke så rart – men godt er det! Og sunt.

En oxymel er en urtemedisn som stammer fra antikkens Hellas og Persia. Ordet er også gresk og er todelt: Oxy som betyr syre, og mel som betyr honning. I Persia kalte de det sekanjabin.

Man brukte oxymeler til å kurere et utall sykdommer og plager, alt fra fordøyelsesbesvær til lungesykdommer, blodsykdommer, feber og sår hals. Man brukte også den mer kjente hydromel – vann og honning – som sammen med urter fermenterte til mjød, eller honningvin.

Rå eplesidereddik, rå honning og friske urter til oxymel

Om du er opptatt av urter og helse, kan du sette sammen ulike oxymeler etter hvilket behov du har. En for fordøyelse, med estragon og fennikel, for eksempel, eller en nærende og styrkende med nesle, løvetann og persille. Eller du kan lage en slik jeg har gjort, med skjønne, velsmakende urter som kan passe i matlaging.

Slik bruker du en oxymel

Når du først har laget den flotte oxymelen, skal den brukes. Den går fint an å spise som «matlig medisin» – en spiseskje om dagen. Du kan også smaksette te eller varmt/kaldt vann med den. Du kan bruke den som base for vinaigretter. Og du kan gurgle deg med den om du har sår hals, eller tynne den ut med farris til en sportsdrikk utenom det vanlige.

Friske urter i glass
Et glass løst pakket med lavendel, rosmarin, mynte, timian og oregano til oxymel

I min oppskrift bruker jeg friske urter, siden det fortsatt vokser i drivhuset vårt. Men du kan også bruke tørre urter. Velg etter smak og behag!

Oxymel med friske urter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1 glass
Prep Time: 5 min

En smakfull og annerledes oppkvikker du vil elske å ha for hånden!

Ingredients

  • 1 glass løst pakket friske urter (jeg brukte rosmarin, lavendel, oregano, timian og mynte)
  • ½ glass rå eplesidereddik
  • ½ glass rå honning
  • Papir til å ha under lokket, eller plastlokk

Instructions

1

Bland alt godt, og sørg for å trykke urtene godt ned under væsken.

2

Ha matpapir over åpningen før du setter på lokket, eller bruk plastlokk. Dette for å hindre rust.

3

La oxymelen stå i 2-6 uker, rist litt hver dag så det holder seg blandet.

4

Sil av urtene, og ha den ferdige oxymelen på en tett beholder som du kan oppbevare i kjøleskapet. Brukes innen 6 måneder.

Notes

Om du bruker tørkede urter, fyller du ¼ av glasset med urter først, før du fyller på ½ av den ledige plassen med rå eddik og den siste ½ plassen med rå honning.

Oxymel ingredienser før de er blandet
Målt opp, men ikke blandet enda

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply