Ikke hørt om oxymel, sier du? Det er ikke så rart – men godt er det! Og sunt.
En oxymel er en urtemedisn som stammer fra antikkens Hellas og Persia. Ordet er også gresk og er todelt: Oxy som betyr syre, og mel som betyr honning. I Persia kalte de det sekanjabin.
Man brukte oxymeler til å kurere et utall sykdommer og plager, alt fra fordøyelsesbesvær til lungesykdommer, blodsykdommer, feber og sår hals. Man brukte også den mer kjente hydromel – vann og honning – som sammen med urter fermenterte til mjød, eller honningvin.
Om du er opptatt av urter og helse, kan du sette sammen ulike oxymeler etter hvilket behov du har. En for fordøyelse, med estragon og fennikel, for eksempel, eller en nærende og styrkende med nesle, løvetann og persille. Eller du kan lage en slik jeg har gjort, med skjønne, velsmakende urter som kan passe i matlaging.
Slik bruker du en oxymel
Når du først har laget den flotte oxymelen, skal den brukes. Den går fint an å spise som «matlig medisin» – en spiseskje om dagen. Du kan også smaksette te eller varmt/kaldt vann med den. Du kan bruke den som base for vinaigretter. Og du kan gurgle deg med den om du har sår hals, eller tynne den ut med farris til en sportsdrikk utenom det vanlige.
I min oppskrift bruker jeg friske urter, siden det fortsatt vokser i drivhuset vårt. Men du kan også bruke tørre urter. Velg etter smak og behag!
En smakfull og annerledes oppkvikker du vil elske å ha for hånden! Bland alt godt, og sørg for å trykke urtene godt ned under væsken. Ha matpapir over åpningen før du setter på lokket, eller bruk plastlokk. Dette for å hindre rust. La oxymelen stå i 2-6 uker, rist litt hver dag så det holder seg blandet. Sil av urtene, og ha den ferdige oxymelen på en tett beholder som du kan oppbevare i kjøleskapet. Brukes innen 6 måneder. Om du bruker tørkede urter, fyller du ¼ av glasset med urter først, før du fyller på ½ av den ledige plassen med rå eddik og den siste ½ plassen med rå honning.Oxymel med friske urter
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments