Sunn mat

Lavendel med dokumentert helseeffekt

Det vokser legende urter, krydder og spiselige blomster over hele verden. Bli kjent med de vi har nærmest oss først – de som vokser i hagen eller på verandaen, de du finner i grønnsaksdisken eller i urtehyllen. Lavendel er en av mine favoritter, lett parfymert, med en raffinert duft og godt dokumenterte helseeffekter.

Lavendel, en klassiker i husapoteket

Det latinske navnet på lavendel er Lavandula angustifolia eller officinalis. Officina er et middelalderord på latin og betydde først et arbeidsrom, senere brukte man det om klosterets lagerrom, så mente man en urtebutikk og til slutt ble det brukt om apotek. Adjektivene officinalis, officinale og officinarum, brukt i plantenavn, betyr dermed «brukt i medisinsk praksis».

 

Lavendelen er en spiselig blomst, og både bladene og de små, lilla blomstene kan brukes. Fra tidlige tider var lavendelblomster populære i vaskevannet, og de ble brukt til å holde pesten unna. Lavendel har også blitt brukt mot alt fra uro og søvnproblemer til insektbitt, eksem, kutt og småsår, parasitter, soppinfeksjoner, brannskader og spasmer.

Mange effektive stoffer

Virkestoffene i lavendelen er mange: Linalool, linalylacetat, terpener, kumarin, lavendulol med flere. Moderne forskning støtter det erfaringen har vist. Lavendelblomsten er studert opp og ned i mente, og mange av de tradisjonelle bruksområdene er bekreftet. En artig studie fra 2010 viste at tannlegepasienter ble beroliget av lukten av lavendel. I disse dager jobber forskere med å bruke lavendel i kampen mot antibiotikaresistente bakterier. Og man har svært vellykkede resultater med lavendel i aromaterapi for kreftpasienter.

Slik gjør du: Bruk friske eller tørkede blomster i gryteretter, desserter eller fruktsalater. Du kan også krydre muffins med lavendel – her får du oppskriften!

Kilder:

Nanomaterials (Basel). 2018 Apr 30;8(5). Antimicrobial Activity of New Materials Based on Lavender and Basil Essential Oils and Hydroxyapatite. Predoi D, Iconaru SL, Buton N, Badea ML, Marutescu L.

Clin J Oncol Nurs. 2018 Apr 1;22(2):203-210. Aromatherapy: The Effect of Lavender on Anxiety and Sleep Quality in Patients Treated With Chemotherapy. Ozkaraman A, Dügüm Ö, Özen Yılmaz H, Usta Yesilbalkan Ö.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Lappeteppet/ Anja
  29. mai 2018 at 12:22

  Jeg har nettopp plantet tre flotte lavendel- planter som vannes daglig og sprer glede. Jeg visste ikke man kunne spise de også!

  • Reply
   bakingyogi
   29. mai 2018 at 20:14

   De kan absolutt spises! Lavendelcookies er himmelsk. Og lavendel i salaten… nam!

 • Reply
  Bjørg Hexeberg
  30. mai 2018 at 06:23

  Lavendel i salat skal jeg absolutt teste! Har plantet mange for å holde sneglene unna!

 • Reply
  Sigrid Fredriksen
  24. september 2020 at 18:09

  Jeg har to store vakre lavendelplanter i krukke i hagen. På etiketten som fulgte med står det: må ikke spises! Hvorfor er disse uspiselig?

  • Reply
   bakingyogi
   24. september 2020 at 18:26

   Antakelig fordi den er sprøytet! Neste år kan du spise den 🙂

  Leave a Reply