Sunn mat

Leptin og jojo-slanking

Før jeg forteller mer om leptin, må jeg spørre deg: Har du opplevd at det er vanskelig å gå ned i vekt – at det virker som om kroppen hele tiden kjemper seg tilbake til maksvekten din? Det er ikke innbilning. Det skyldes hormonet leptin.

For alle som sliter med overvekt og fedme, er det stadig mer som tyder på at det ikke bare står på viljestyrken. Kroppens kjemi, spesielt hormonene våre, kan stikke kjepper i hjulene selv for den best mulig komponerte vektnedgang.

Hva er leptin?

Leptin er et hormon som dannes i og slippes ut fra fettcellene som ligger i fettvevet. Herfra sender hormonet signaler til hypothalamus i hjernen. Har du mye fett på kroppen, har du mye leptin. Og har du normale mengder fettvev, vil du ha normale nivåer av leptin.

Dette spesielle hormonet bidrar til å regulere og endre matinntaket og energiforbruket, ikke bare fra ett måltid til det neste, men over lang tid. Leptin har med både fertilitet, immunsystemet og hjernefunksjon å gjøre. Men den primære oppgaven er å hjelpe kroppen med å opprettholde vekten.

Leptin gjør dette ved å hemme appetitten. Ja, hemme. Ikke øke – men likevel øker appetitten på grunn av leptinnivåene idet du forsøker å gå ned noen kilo.

Leptin kalles noen ganger metthetshormonet. Det bidrar til å hemme sult og regulere energibalansen, slik at kroppen ikke maser etter mer mat når den ikke trenger energi. Men når nivåene av hormonet faller, noe som skjer når en person går ned i vekt, kan de lavere nivåene utløse store økninger i appetitt og sult. Dette kan igjen gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt.

Hva skjer når vi går ned i vekt?

Fordi leptinet kommer fra fettceller, er leptinmengden direkte koblet til hvor mye fett vi har på kroppen. Hvis vi legger på oss, vil leptinnivået øke. Og hvis vekten går ned, vil leptinnivået også reduseres.

Det virker som om kroppen «husker» de høye leptinnivåene, og at den vil gjøre alt for å komme tilbake der de var. Dermed utløses sulten. En annen faktor er at overvektige mister sensitiviteten for leptin – altså at de mister evnen til å kjenne metthet.[1] Det igjen øker leptinnivåene – og det blir enda vanskeligere å gå ned i vekt. Vi opplever jojo-slanking.

Betennelser

Høye leptinnivåer (hyperleptinemi) er i seg selv et tegn på at kroppen har en kronisk betennelse. Dette øker risikoen for hjertesykdom, diabetes type 2 og visse former for kreft.

Hva skal vi gjøre?

Det finnes ingen enkel måte å bedre leptinsensitiviteten på (altså – å føle seg mettere). Men en rekke sunne kostgrep kan hjelpe deg på vei:

  • Senk triglyseridene: Triglyserider måles sammen med kolesterolet og er en type fett i blodet. Høye triglyserider kan forhindre transport av leptin fra blodet til hjernen. Den beste måten å senke triglyserider på er å redusere karbohydratinntaket[2].
  • Spis løselig fiber: Å spise løselig fiber (som betaglukan fra havre og bygg) kan bidra til å bedre tarmhelsen og beskytte mot fedme[3]. Det betyr høyere leptinsensitivitet.
  • Spis protein: Å spise rikelig med protein fra magre kilder forårsaker ofte en rask vektnedgang[4]. Dette kan skyldes en forbedring i leptinsensitivitet.
  • Søvn: Har du et kronisk søvnunderskudd, kan leptinnivåene synke, og appetitten øker[5]. I tillegg vil du få lyst på karbohydratrik mat, ikke proteiner. Dobbelt uheldig!
  • Trening: Fysisk aktivitet kan bidra til å øke leptinsensitiviteten[6].

Trenger du hjelp til å gå ned i vekt, på lag med hormonene? Ta kontakt med meg, jeg kan hjelpe!

Gunn Helene

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413119304346

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15111494/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18031592/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16002798/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16459757/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11157319/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply