Sunn mat

Lime, en skattekiste av helse

Halve grønne lime på benk

Lime er den søte søsteren til sitronen. Jeg har den alltid i kjøleskapet, klar til dyst. Den er populær til taco og i wok, men den gjør mer enn å gi deilig smak til maten. Den er faktisk en skattekiste av helsebringende stoffer!

Hele verden storspiser sitrusfrukter, og slik er det også her til lands. Mens appelsiner og klementiner går ned på høykant i vinterhalvåret, er de syrligere variantene – lime og sitron – trofaste smakssettere i mat og drikke året rundt. Den friske, syrlige smaken får oss til å få vann i munnen, og det igjen stimulerer fordøyelsen. Men lime og sitron har mer å fare med: de har vært brukt i tradisjonell asiatisk medisin i århundrer. Nå viser moderne forskning at lime og sitron er riktig så sunne, og vel verdt en plass i et husapotek – eller i grønnsaksskuffen, da.

Lime inneholder antioksidanter

Lime inneholder vitamin C, det visste du sikkert. Og vitamin C har en hel rekke fantastiske egenskaper, inkludert å øke jernopptaket, holde huden elastisk og ben- og bindevev i form, og den styrker immunforsvaret. Men det er mange flere aktive stoffer i lime, slik som flavanoider, alkaloider, limonoider, kumariner, karotenoider (ja, noen av de samme som i gulroten), fenoliske syrer og essensielle oljer. Alle har en eller flere helsebringende effekter i kroppen – som vi vet om per i dag. Hva fremtidig forskning vil bringe av kunnskap, må vi vente å se!

Stoffene i lime kjennetegnes ved at de er antioksidanter som også demper betennelsesreaksjoner i kroppen, forebygger kreft og stimulerer en normal hjertehelse. Også nervebanene våre drar nytte av de aktive stoffene i lime.

Vil du lage en deilig juice med lime? Sjekk oppskriften her!

Vil du lese selve studien, finner du tittelen her:

Lv X, Zhao S, Ning Z, Zeng H, Shu Y, Tao O, Xiao C, Lu C, Liu Y. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chem Cent J. 2015 Dec 24;9:68.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply