Sunne og skjønne oppskrifter

Løperbrød fra barndommens Tynset

Løperbrød laup brød og skiver utendørs

Løperbrød. Bare smak litt på ordet. Fullstendig magisk, eller hva? Helt siden jeg tilbrakte to vinterferier på Tynset i 15-16-årsalderen har løperbrødet med knasende karvefrø fulgt meg. Eller minnet om løperbrødet, blir mer korrekt. For det viste seg nesten umulig å finne en oppskrift på det.

I voksen alder har jeg forgjeves søkt etter løperbrød på nettet. Jeg tror ikke det finnes, rett og slett. Og det er mulig at jeg nå har funnet forklaringen. Den vanlige måten å servere dette smakfulle bakverket på, er ikke som et brød. Man baker rundstykker, må vite. Og de heter ikke løperbrød. De heter laup.

Forstå det, den som kan! Jeg husker enda at Berit og jeg kjøpte nybakt løperbrød hos bakeren på Tynset, eller var det i dagligvaren, jeg har ikke mobilbilder til å støtte opp om hukommelsen (vi snakker tross alt om 1980-tallet her…). Løperbrødet var pakket i plastpose med rosemalt mønster på, og det duftet av karve. Vi spiste det skåret i skiver, med mykt smør og tykke høvl av geitost på. Pur nytelse!

Vel. Den som venter på noe godt, kan godt vente lenge. Og det er først nå, 35 år senere, at jeg har laget mitt eget løperbrød. Litt grovere enn originalen, men det er jo bare fordi jeg er meg 😉

Løperbrødet bakes på både hvete og rug, som laup. Og du finner både fett og sukker i deigen, litt som i lussekatter. Men der lussekattene går i retning kaker og søtt, gir karven en mer spenstig smak, mer voksen, kan man kanskje si. Jeg gleder meg over løperbrødoppskriften min. Og nå håper jeg at du også kan nyte godt av den!

Løperbrød fra Tynset

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 1 stk
Prep Time: 2 timer Cooking Time: 1 time Total Time: 3 timer

En litt grovere versjon av laup, bakt med rug og hvete, og smakt til med karvefrø.

Ingredients

  • 600 g hvetemel
  • 250 g fibramel eller sammalt hvetemel
  • 275 g siktet rugmel
  • 50 g sammalt grovt rugmel
  • 100 g sukker
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 3 ts hele karvefrø
  • 7,5 dl lettmelk, halvlunken
  • 100 g myk plantemargarin, myknet/halvsmeltet

Instructions

1

Ha mel, sukker, gjær salt og karvefrø i en bakebolle, gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok.

2

Bland godt.

3

Tilsett melk og myk margarin gradvis, kjør på lav/middels hastighet til du har en smidig, nokså fast deig.

4

Dekk deigbollen med plast og sett til heving et lunt sted, 45-60 minutter.

5

Forvarm stekeovnen til 180 grader på varmluft eller 200 grader på over- og undervarme. Klargjør to brødformer a 2 liter - smør dem og strø dem med mel.

6

Del den ferdig hevede deigen i to like emner og form til avlange løperbrød, bruk litt mel på benkeplaten så ikke deigen klistrer seg fast.

7

Legg løperbrødene i formene, dekk til med klede og sett dem til heving på et lunt sted i ca. 1 time eller til brødene er luftige og fine.

8

Stek løperbrødene på rist nede i ovnen i 50-55 minutter eller til brødene lyder hule når du banker lett på undersiden av formen.

9

Du kan også ta brødene helt ut av formen før du banker på dem. Er ikke lyden hul, sett løperbrødene tilbake i formen og stek videre i noen minutter.

10

Hvelv løperbrødene ut av formen og på en rist, la hvile til de er lune før du prøver å skjære i dem.

Notes

I Trøndelag er de glade å ha anis i laupen. Jeg kan ikke huske annet enn karvefrø i løperbrødet, derfor har jeg ikke brukt anis. Men du må gjerne eksperimentere 🙂

Og sånn spiste jeg de første skivene løperbrød på 35 år – med brunost og myk margarin 🙂

Løperbrød skiver på tallerken med brunost og tekopp utendørs

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply