Nå er den her – løvetann! Jeg bønnfaller Juha om å la dem stå, selv om de store bladene lager stygge merker i plenen vår.
Det er noe eget med løvetann, syns jeg. Strålende vakker, gul og optimistisk stikker den hodet opp så snart det er vår. Mange ser på løvetannen som en uønsket ugressplante. Men jeg har et mer primitivt instinkt når jeg ser den. Mat!
For visste du at hele planten kan spises? Alt til sitt bruk.
Medisinsk urt
Løvetannen heter pissenlit (tiss-i-sengen) på fransk, og navnet henspiller på den vanndrivende egenskapene til løvetannbladene. Det botaniske navnet er Taraxacum officinale. «Etternavnet» officinale hentyder til at planten har vært brukt i urtemedisin opp gjennom århundrene. Løvetannen har blitt brukt mot alt fra kreft og kviser til lleversykdommer og fordøyelsesbesvær. Og moderne forskning viser at løvetann renser ut både vann og salt.
Næringsstoffer
Roten inneholder mye bitterstoffer, disse er gjerne «antioksidanter» eller aktive plantestoffer. Den inneholder også fiberstoffet inulin, det samme som du finner i løk, jordskokk og artisjokk. Inulin er et kjent prebiotikum som nærer de helsebringende bakteriene i tarmen.
Bladene er næringsrike og inneholder vitamin A, C, og K, kalsium, kalium og jern.
De gule blomstene er rike på betakaroten og polyfenoler – alt sammen kraftige antioksidanter som blant annet virker betennelsesdempende.
Klorogen syre i løvetann kan være med på å normalisere blodsukkernivået.
Slik bruker du løvetann
De grønne delene av planten samles inn om våren, mens røtter uten bladskudd graves opp tidlig om våren eller om høsten.
Blomsterknoppene kan stekes, syltes og fermenteres.
Bruk bladene i salat, stuing, suppe, smoothie, wok eller som du bruker ruccula eller spinat. Det går an å sette en bøtte over løvetannen etter at du har plukket blader av den. De nye bladene som vokser opp, blir blekhvite og milde i smaken. Dette selges som grønnsaker på markeder i Luxemburg og Frankrike – som en delikatesse.
Roten kan tørkes og brukes til te, eller smørstekes etter at den er skylt og skrubbet – bruk den som en gulrot.
Blomstene kan brukes til å lage løvetannhonning eller -sirup, til vin og de er lekre i en grønn salat.
Prøv å plukk de løvetannplantene som ser mest rufsete ut i bladene, de er gjerne milde på smak. Ta opp hele løvetannrosetten, for siden å plukke løs bladene rett før du skal spise den.
No Comments