Sunne og skjønne oppskrifter

Luftige rundstykker med oliven

Rundstykker med oliven og fine rundstykker i haug på bordplate

Innimellom er det godt å unne seg noen skikkelig søndagsfine rundstykker uten et grann grovt mel i sikte. Disse rundstykkene er basert på en fin oppskrift fra Fru Timians bok Elsker deig, men jeg har gjort den til min ved å ha oliven i deigen og redusere sukkermengden.

Disse rundstykkene passer svært godt til salt mat. Jeg syns de er ekstra nydelige med en kraftig cheddar eller blåmuggost på, men de er også perfekte til tomatsalsa eller skiver av avokado. Men ikke gjør som venninnen min gjorde: Å ha syltetøy på rundstykker med oliven kan bli en … spesiell smaksopplevelse, for å si det sånn!

Heving av rundstykker

Om du har en varmluftsovn, er det smart å bruke den til å heve deigen. Jeg stilte min inn på 32 grader, det er perfekt hevetemperatur for både for- og etterheving. Om du ikke har en ovn som går så langt ned, eller som ikke er helt nøyaktig i temperaturen, er det best å heve på gamemåten, et sted der det er lunt og uten trekk. Et oppvarmet baderomsgulv er utmerket.

Rundstykker med oliven

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
By Gunn Helene Arsky Serves: 16 stk
Prep Time: 1 time 30 minutter Cooking Time: 15 minutter Total Time: 1 time 45 minutter

Saftige, duftende rundstykker som godt kan fryses (om de ikke blir spist opp først, da!).

Ingredients

  • 1 kg hvetemel
  • 50 g sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1 pk tørrgjær
  • 100 g margarin
  • 6 dl melk, gjerne fingervarm
  • 1 egg
  • 100 g steinfrie olivener, grovhakket
  • 1 egg til pensling
  • Ev. sesamfrø til pynt

Instructions

1

Ha nesten alt melet, samt sukker, salt og tørrgjær i en bakebolle.

2

Smuldre inn margarinen til det minner om tørr sand.

3

Rør sammen et egg og melken, og bland det inn i deigen litt etter litt.

4

Tilsett olivenene.

5

Kna til du har en fast deig.

6

Samle deigen på bakebordet, kna godt og ha deigen tilbake i en bakebolle med lokk/folie.

7

Sett deigen lunt til heving i ca. 45 minutter eller til den har dobbel størrelse.

8

Hvelv deigen ut på en melet bordplate.

9

Elt den lett før du deler den i 16 like store stykker.

10

Trill rundstykker, eller trill lange pølser på ca. 20 cm som du knytter knute på. Dekorativt!

11

Sett rundstykkene på to bakepapirkledte stekebrett og dekk med et kjøkkenhåndkle.

12

Etterhev i ca. 30 minutter, mens du forvarmer stekeovnen til 190 grader på varmluft.

13

Rett før steking pensler du rundstykkene med et sammenpisket egg og ev. sesamfrø.

14

Stek begge brettene samtidig, i ca. 15 minutter eller til de lyder hule når du dunker lett på dem.

15

La rundstykkene avkjøles på rist før du serverer.

Notes

Det er dekorativt med sorte oliven i disse rundstykkene. Selv er jeg veldig svak for franske oliven "á la Grecque", saltede oliven som ikke ligger i lake eller vann. De er skrukkete og "tørre", og ofte krydret med tørkede urter. De har steiner, så det er en liten jobb å rense dem - men det er sååå verdt det!

Lysten på en deilig suppe å servere sammen med olivenrundstykkene? Prøv denne oppskriften!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply